Početna Prijedorski region Prijedor domaćin regionalne konferencije o aktuelnom stanju i perspektivama poslovanja za privrednike

Prijedor domaćin regionalne konferencije o aktuelnom stanju i perspektivama poslovanja za privrednike

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske Dražen Vrhovac rekao je da je današnji okrugli sto s privrednicima prijedorske regije nastavak realizacije planova i aktivnosti obilaska cijele Republike Srpske i razgovora sa privrednicima kojima je godina pandemije uzrokovala dosta problema, ali kojima je set mjera Vlade i IRB-a olakšao poslovanje i poboljšao likvidnost.

“Sljedeći susret zakazujemo u Hercegovini sa privrednicima gdje ćemo i tom prilikom otvoriti našu novu poslovnicu u Trebinju”, najavio je Vrhovac.

On je ponovio da su sredstva IRB-a najkvalitetnija, da se danas govori o privredi, ali i da su stambeni krediti za građane na 25 godina sa fiksnom kamatnom stopom jedan od najkvalitetnijih proizvoda IRB-a.

“Što se tiče privrednika, sve kreditne linije su snizile kamatne stope na 0,5 odsto. Vi znate da je to manje od inflacije, ali svjesno smo išli na teret naših resursa da bismo omogućili dodatna sredstva privredi. Smanjili smo sve kredite koji su imali kamate preko pet odsto na 0,5 odsto, omogućili smo grejs periode, moratorijume, dodatne rokove na 60 mjeseci, što naše plasmane produžava na 17 godina. To su rasterećavajući plasmani i taj dio koji je trebalo da pripadne IRB-u ostavili smo našoj privredi i naša preporuka je da taj dio predvide za povećanje plata radnicima”, naveo je Vrhovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je najavio da se na kraju godine, nakon završetka obilaska Republike Srpske, i saznanja o problemima planira ići u novi set mjera podrške privredi.

Ministarka finansija u Vladi Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je raduje razgovor s privrednicima jer se čuju i dobre i loše strane u odnosu na njihovo razmišljanje prema Vladi.

“Šta je dobro što je Vlada radila, a šta nije, šta treba popravljati, to nam uvijek mnogo znači. Mi smo u prošloj godini podržavali privredu koliko je bilo moguće iiz budžeta Republike Srpske i u ovoj godini to radimo. Taj tempo zavisi od nivoa pandemije. Prvi pokazatelji u ovoj godini su jako dobri i ako tako nastavimo u toku čitave godine bićemo vrlo zadovoljni”, rekla je Vidovićeva.

Ministar privrede i preduzetništva u Vladi Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da je cilj današnjeg okruglog stola da se čuje glas privrede, šta je učinjeno do sada i njihovi prijedlozi u smislu daljeg poslovanja u okolnostima koje je izazvala pandemija.

“Ovi trendovi koji su na snazi su pozitivni i ako nastavimo u tom pravcu ove godine možemo očekivati dobre rezultate. Činjenice iz prvog kvartala nam pokazuju to. Ako uzmemo da je dvije trećine subjekata iz prerađivačke industije poslovalo pozitivno u prvom kvartalu, naši privrednici su se uspjeli snaći uz mjere Vlade i mi ćemo nastaviti u kontinuitetu da radimo i dalje”, rekao je Petričević.

On je istakao da je bitno da su zadržana, čak i povećana, radna mjesta, što pokazuju zvanični podaci Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, a da se kroz razne podstiicaje pokušava biti od pomoći privrednim subjektima da im se obezbijede bolja produktivnost i konkurentnost da se što spremnije dočeka vrijeme koje dolazi.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je da je grad ponosan što je dio priče IRB-a o organizovanju okruglih stolova širom Republike Srpske i da ovo domaćinstvo, kao i novoosnovani Privredni savjet grada Prijedora, pokazuje opredijeljenost ka stalnoj komunikaciji sa privrednicima i unapređenju privrede kroz njihove ideje i razmišljanja.

“Prijedor kao regionalni centar ima veliki broj privrednika. Danas ćemo čuti šta oni misli i IRB će im prezentovati nove kreditne linije koje će im pomoći u proširenju poslova i otvaranju novih investicija”, poručio je Pavlović.

Predstavnik slovenački “Kolektor” Predrag Zorić rekao je da je ova internacionalna grupacija došla u Prijedor prije nekoliko godina, a da danas ima uspješnu fabriku i da je prava prijedorska firma gdje su svi zaposleni iz ovog grada.

“Ideje koje se rađaju, a sigurno ih ima puno, osnovnih ideja, inovativnosti, potrebno je da se podrže investicijama, i današnje otvaranje poslovnice IRB-a će sigurno omogućiti da ono što je potencijal Prijedora se značajnije realizuje”, dodao je Zorić.

Okruglom stolu o aktuelnom stanju i perspektivama poslovanja u prijedorskoj regiji organizovali su IRB i grad Prijedor.

prijedorgrad.org