Početna Prijedorski region Prijedor dobija regionalni centar Instituta za javno zdravstvo

Prijedor dobija regionalni centar Instituta za javno zdravstvo

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prijedor bi uskoro trebalo da dobije regionalni centar Instituta za javno zdravstvo! Otvaranje ove institucije bilo bi od velikog značaja za stanovništvo, ali i brojna preduzeća i ustanove iz Prijedora i okolnih opština na sjeverozapadu Srpske. Na taj način uštedjeli bi novac i vrijeme, a stanovništvo bi imalo bolju zdravstvenu zaštitu.

Inicijativa za osnivanje regionalnog centra Instituta za javno zdravstvo u Prijedoru pokrenuto je nakon analiza koje su pokazale da potrebe za ovom institucijom itetkako postoje. Poslanici u Narodnoj skupštini iz prijedorske regije, o tome su obavijestili Vladu Srpske.

– Postoji zainteresovanost, dobra volja, ali sada smo u proceduri izrade studije izvodivosti koja će tačno pokazati ekonomske pokazatelje i sve ostale druge aspekte – rekao je Dragoslav Kabić poslanik SNSD-a u NSRS.

Potreba za osnivanjem ove institucije u regiji Prijedor koja broji oko 200 hiljada stavnovnika, postoji prije svega u zdravstvenom i prehrambenom sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici prijedorske Poljoprivrdno-prehrambene škole u okviru praktične nastave proizvode brojne prehrambene proizvode. Analizu njihove ispravnosti vrše u Institutu za javno zdravstvo u Banjaluci.

– Moram da kažem da mi analize radimo povremeno, međutim radili bismo mnogo češće kada bismo imali mogućnost u našem gradu, prije svega i finansijski bi nam bilo mnogo povoljnije – smatra Marko Knežević profesor stručnih predmeta i praktične nastave prehrambene struke u Poljoprivrednoj školi Prijedor.

Slično ističu i u prijedorskom Vodovodu. Ovo preduzeće godišnje iz mreže izuzme oko 450 fizičko-hemijskih i mikro-bioloških uzoraka vode koje potom šalje u Banjaluku na analizu. Uštede bi, u slučaju osnivanja centra u Prijedoru, bili velike.

– Kad imamo situaciju oko poplava, kad je potrebno to kontinuirano praćenje dnevno i tako dalje, dakle, jako puno koristi bi Vodovod imao – dodao je Vlado Reljić direktor Vodovoda Prijedor.

RTRS

ASHA prodaja vozila