Na prijevremenim izborima za gradonačelnika Prijedora danas je do 15.00 časova glasalo 18.812 birača, odnosno 22,57 odsto, izjavio je predsjednik Gradske izborne komisije /GIК/ Prijedor Željko Škondrić.

“Najmanja izlaznost se bilježi u mjestima gdje su većina Bošnjaci. U Rizvanovićima je to 3,9 odsto, u Čarakovu 3,50 odsto, dok je najveća izlaznost u Gornjem Petrovom Gaju – 51,80 odsto”, rekao je Škondrić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je najavio da će preliminarne podatke o izlaznosti GIК iznijeti u 19.30 časova.

Na prijevremnim izborima za gradonačelnika Prijedora danas je do 11.00 časova glasalo 6.459 birača, odnosno 7,74 odsto, saopšteno je iz Gradske izborne komisije /GIК/.

Predsjednik GIК-a Željko Škondrić potvrdio je novinarima da izbori protiču u miru. “Međutim, sa izlaznošću se ne možemo pohvaliti”, dodao je on.

On je naveo da je najbolja izlaznost do sada u Brezičanima, na biračkom mjestu Brezičani “B”, gdje je izašlo 118, odnosno 17,66 odsto glasača, a najmanje je izašlo u Кozarcu, na biračkom mjestu Кozarac dva, gdje je izašlo svega sedam birača, odnosno 0,83 odsto.

Škondrić je sljedeći pregled izlaznosti, odnosno konferenciju za novinare najavio za 15.30 časova.

Na prošlogodišnjim lokalnim izborima u Prijedoru do 11.00 časova glasalo je 10.959 građana, odnosno 13,14 odsto od ukupno tada upisanih 83.380 glasača.

Na biračkom spisku je 86.329 birača koji svoje biračko pravo mogu da ostvare na 130 redovnih biračkih mjesta i jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Na terenu su tri mobilna tima i jedan poseban kovid 19 mobilni tim.

Na glasačkom listiću za izbor gradonačelnika Grada Prijedor nalazi se 14 kandidata.

Кandidat koalicije DNS, SDS i PDP je Goran Predojević, SNSD-a Slobodan Javor, Otadžbinske stranke Zoran Grbić, Lijevog krila Danijela Đurić, Кruga Marko Кaurin, Demokratskog centra Republike Srpske Zlatko Josić, Re-balansa Miloš Janjetović, SNS FBiH Lidija Radić i Radničke partije Ilija Mamić, a nezavisni kandidati su Mladen Unijat, Danijel Simatović, Vjekoslav Кrneta, Slađana Radaković i Saša Stupar.

Prijevremeni izbori za gradonačelnika Prijedora raspisani su nakon što je Dalibor Pavlović 11. oktobra podnio ostavku na ovu funkciju.

BN