Početna Prijedorski region Prijedor: Deficitarni kadrovi tehnička zanimanja, inženjeri i zanati

Prijedor: Deficitarni kadrovi tehnička zanimanja, inženjeri i zanati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvih šest mjeseci ove godine, konkretno u gradu Prijedoru, zaposleno je 1.676 aktivnih tražioca posla. Grane i oblasti u kojima su realizovana zapošljavanja su prehrambena, mašinska i metalna industrija, sektor tekstila, kože i obuće, niskogradnja i visokogradnja, građevina, zatim agrar i poljoprivreda, ugostiteljstvo, turizam i trgovina.

Kako objašnjava Zdravko Suvajac, rukovodilac Filijale Prijedor, Zavoda za zapošljavanje RS, trajno ostaje kontinuitet deficitarnosti tehničkih zanimanja sa posebnim fokusom na mašinstvo i metalnu industriju, znači mašinski inženjeri bez obzira koji smjer, zatim elektro inženjeri – smjer jake struje, građevinski, ali samo hidro inženjeri, od prosvjetnih radnika – bibliotekari, defektolozi, logopedi, profesori matematike i fizike. Zanati su isto deficitarni: optičari, obućari, obrađivači stakla, CNC operateri, livci, bravari, sertificirani varioci, kovači sa posebnim akcentom na izradu kovane ograde. Od suficitarnih kadrova tu su trgovci, ekonomski i pravni tehničari.

Svake godine, resorno ministarstvo, Filijala Prijedor Zavoda za zapošljavanje RS, Gradska uprava, Agencija „PREDA PD“ i prijedorske škole nastoje da osmisle upisnu politiku, da se učenici opredijele za onu struku, pomoću koje će lakše doći do posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(K.V.)

ASHA prodaja vozila