Do kraja godine, na području Prijedora trebalo bi da bude instalirano 65 kamera, a u planu je da u sistemu video-nadzora, u ovoj prvoj fazi, u gradu na Sani bude postavljeno ukupno stotinu kamera. Ovo je novinarima potvrdio ministar unutrašnjih poslova RS, Dragan Lukač, koji se danas sastao sa gradonačelnikom Slobodanom Javorom i rukovodstvom Policijske uprave Prijedor.

On je rekao da će se u narednim godinama raditi na proširenju video-nadzora, koji se pokazao veoma korisnim u policijskim istragama, u otkrivanju počinilaca kao i prevenciji krivičnih djela. Lukač je rekao da Ministarstvo unutrašnjih poslova, unazad nekoliko godina, sprovodi projekat u okviru kojeg je dosad uspostavljen sistem video-nadzora u 53 lokalne zajednice u Srpskoj. Ministar i gradonačelnik izrazili su zadovoljstvo dobrom saradnjom Grada i Policijske uprave Prijedor. Ocijenjeno je da je stanje bezbjednosti u Prijedoru na zadovoljavajućem nivou.

“U prethodnom periodu bilo je nekoliko krivičnih djela koja su opterećivala ovu lokalnu zajednicu, kao što je ubistvo načelnika krim. policije Radenka Bašića, koje smo rasvijetlili. I dalje radimo na tome da u potpunosti rasvijetlimo ulogu bilo koga ko je imao bilo šta sa tim gnusnim i brutalnim ubistvom“, istakao je Lukač.

Po njegovim riječima, uznemirenost i zabrinutost građana izazvao je i slučaj čedomorstva. Sva druga dešavanja su, kako je rekao, na zadovoljavajućem nivou, jer se razbojništva, razbojničke krađe, teške krađe i krađe vozila dešavaju u normalnim okvirima i policija dobro radi svoj posao.

Gradonačelnik Slobodan Javor zadovoljan je što će u Prijedoru biti unaprijeđen sistem video-nadzora. On je izrazio žaljenje što se, godinama unazad, tome nije posvetilo više pažnje.

“Smatram da bismo mnogo krivičnih djela brže i lakše riješili. Već 2019. godine zaključen je i potpisan sporazum sa MUP-om o video-nadzoru, a u maju ove godine napravljen je aneks tog sporazuma, kada je dogovoreno da će do kraja godine biti instalirano 65 kamera. Grad Prijedor je ovo shvatio ozbiljno”, rekao je Javor.

On je dodao da su završena tri tendera koja se odnose na nabavku tehničke opreme, na instalacije i pripremne radove. Grad Prijedor je samo u ovoj godini izdvojio 125.000 KM, a Vlada Republike Srpske 100.000 KM“, naglasio je Javor.

Grad Prijedor planira za narednu godinu izdvojiti 100.000 KM, a krajem 2023/24. i dodatna sredstva u te svrhe, rečeno je na konferenciji za novinare.

“Želim da u narednom periodu nastavimo ovako visok nivo komunikacije, jer građani Prijedora cijene to što Policijska uprava, Grad Prijedor i sve relevantne institucije zajedno sarađuju na najvišem mogućem nivou. Tu smo prvenstveno za građane i oni to dobro znaju”, izjavio je Javor.