Prijedor je sinoć bio u znaku Dječijeg festivala folklora “Malo kolo”. Najmlađi folkloraši pokazali su kako se od malih nogu njeguje  tradicija kroz igru i pjesmu.

“Folklor sam zavoljela zato što mi se svidjelo to kako stariji prenose tradiciju na mlade. Igrajući folklor stekla sam mnogo drugara i putovala sam mnogo”, rekla je Una Đurić iz KUD-a “Posavina”, Bosanski Šamac.

“Kada sam otišao prvi put na probu, zavolio sam folklor. U KUD-u sam već godinu i po. Radujemo se uvijek kada nastupamo pred publikom”, rekao je Andrej Torbica, iz KUD-a “Doktor Mladen Stojanović”.

Organizator Dječijeg festivala “Malo kolo” koji je prvi put održan u našem gradu je Kulturno-umjetničko društvo “Kozara” iz Čirkin Polja. Želja im je bila da na jednom mjestu okupe najmlađe ljubitelje folklora. Oko 200 mališana je zaigralo u Dvorani “Mladost”.

“Možemo reći da su djeca zainteresovana za folkor i to nas posebno raduje. Najmlađa sekcija u našem društvu broji preko 40 članova, a djeca su uzrasta od četiri do deset godina”, rekao je Mladen Malić, umjetnički rukovodilac KUD-a “Kozara”.

Pored domaćina, nastupali su članovi KUD-a “Posavina” iz Samca, te članovi prijedorskih kulturno-umjetničkih društava KUD-a “Doktor Mladen Stojanović”, KUD-a “Milan Egić” i KUD-a “Omarska”. “Volimo da sarađujemo sa svim društvima u Prijedoru. Večeras smo tu da podržimo naše prijatelje iz KUD-a “Kozara””, istakao je Mladen Radić, koreograf u KUD-u “Doktor Mladen Stojanović”.

KUD “Kozara” iz Čirkin Polja trenutno ima oko 150 članova.

K.V.