Banja Luku je prije 53 godine pogodio katastrofalan potres od kog se ovaj grad nikada nije u potpunosti oporavio, istaknuo je za Nezavisne novine Vladan Vukliš za “Nezavisne novine”. Prema njegovim riječima, u javnosti postoji potpuno pogrešna predstava. Banja Luku je prije 53 godine pogodio katastrofalan potres od kog se ovaj grad nikada nije u potpunosti oporavio, istaknuo je histroičar Vladan Vukliš za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, u javnosti postoji potpuno pogrešna predstava.

“Smatra se da je zbog investicija koje su došle u Banja Luku u svrhu obnove grad dobio nešto s tim, ali Banja Luka je stalno bila na gubitku”, istaknuo je on, te dodao da same posljedice nikada nisu bile u potpunosti sanirane.

Dodaje da se po statističkim podacima, koji su se računali na republičkom nivou krajem osamdesetih godina, banjalučka općina po nivou privrednih rezultata nalazi tek na 24. mjestu od tadašnjih 104 općine u Bosni i Hercegovini. Najveća posljedica potres je, kako on kaže, građevinsko uništenje urbane sredine, zbog kojeg su industrijski pogoni stali.

“Najveći industrijski pogoni su duži niz godina bili van funkcije, pa su obnavljani”, rekao je on, te dodao da je, iskazano u stambenim brojkama, pošto je Banjaluka tada imala oko 75.000 stanovnika, oko 36.000 stanova bilo oštećeno.