Početna Vijesti Prije 29 godina dogodila se najveća rudarska nesreća u BiH

Prije 29 godina dogodila se najveća rudarska nesreća u BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije 29 godina u Tuzli i okolini osvanulo je najtužnije jutro. U ranu zoru 26. avgusta 1990. godine u eksploziji ugljene prašine život je izgubila treća smjena jame Dobrnja–Jug, tadašnjih Titovih rudnika Kreka u Tuzli. Iza 180 poginulih rudara ostalo je 365 djece, a jedini preživjeli bio je Smail Imamović, koji je kobnog jutra bio blizu izlaska iz jame.

– Pet dana sam bio klinički mrtav, a tek na UKC Tuzla saznao sam da su svi moji drugovi poginuli. Otad trošim lijekove koji su izuzetno skupi. Svaki avgust za mene je isti, ne mogu spavati, a slike se pred mojim očima same smjenjuju – prisjeća se Smail Imamović.

Porodice poginulih komorata ističu kako su o školovanju djece brinuli odgovorni iz Fonda „26. august 1990.“. Iako je tužilačkom odlukom stavljena tačka na ovaj tragični događaj, još ima članova porodica koji smatraju kako je u jami Dobrnja–Jug obavljena klasična diverzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužilaštvo TK zaključilo je kako je osnovni uzrok nezgode eksplozija oblaka ugljene prašine, do kojeg je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade. U Dobrnja–Jugu još postoje značajna nalazišta uglja, ali je eksploatacija prekinuta poslije 26. avgusta 1990. godine.

Obilježavanja tužne godišnjice održat će se danas na gdje će porodice i zvaničnici položiti cvijeće i proučiti Fatihu za poginule komorate.

(Avaz)

Dental Studio Prijedor