Početna Kolumne Prigrlili smo tehnologiju, a ona nas ubija

Prigrlili smo tehnologiju, a ona nas ubija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Baka svaki put kad mi pošalje SMS poruku, potpiše se “baka Vera”. Pokušala sam joj objasniti da nema potrebe da se potpisuje, ali ona ima objašnjenje – “bolje ja da se potpišem da se poruka ne zagubi”. Tako i jeste, bako, u moru ove tehnologije i informacija bolje je naznačiti jasno, da se zna.No, kako onda objasniti mojoj baki, sebi i mlađima od mene, da je danas potrebno samo da imaš upaljen telefon i Google i sve te tehnološke karakondžule prate tvoj razgovor i spamuju te reklamama.

Da više nije potrebno da djeci držimo one neugodne roditeljske razgovore o muško-ženskim odnosima, jer su preko interneta došli do više informacija nego što i sami možemo da pružimo. Kako objasniti da je potrebno samo nekoliko trenutaka da lociramo neku osobu ili preuzmemo sve njene podatke.

Svi smo u kući “Velikog brata” i marionete smo jedne velike onlajn igre pa je vrijeme da se pomirimo s tim.

Pristali smo na to da imamo telefone i ne možemo više zamisliti život bez njih. Obični televizori nam nisu dovoljni pa ih mijenjamo za smart televizore. Kad kupujemo auta, obavezna dodatna oprema nam je postao GPS. Na sve to pristajemo svjesno i nemamo prava da se bunimo što smo pod lupom. Vrijeme je da se prilagodimo novom vremenu i prestanemo da se iščuđavamo kako i zašto. Vrijeme je da se protiv tehnoloških karakondžula borimo njihovim oružjem umjesto da kukamo, a sjedimo skrštenih ruku i ne radimo ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca nam znaju sve i do informacije dolaze jednim klikom, kažemo da su natprosječno inteligentna, ali opet, ta ista djeca dignu ruku na sebe jer su dobila sliku zastrašujuće lutke na WhatsAppu. Kako je to normalno? Došla su nova vremena s kojima moramo da živimo u skladu.

Ako više ne možemo pričom i roditeljskim “predavanjima” da utičemo na našu djecu, vrijeme je da to učinimo onlajn. I za sve smo, kao i obično, sami krivi. Kupujemo djeci telefone, smirujemo ih tako što im pustimo klipove na YouTubeu, ne pjevamo im uspavanke, nego puštamo muziku na telefonu.

A onda se čudimo što nam djeca ne znaju ko je Mali Princ i škola je kriva što ih nije naučila ko je Harambaša Jovanče i zašto postoji jedan čuperak plavi, pogodite zašto… jer je sve to u glavi.

(Nezavisne)

ASHA prodaja vozila