Početna Magazin Pridržavajte se ovih 7 pravila: Savjeti kako da danas, na 40 stepeni,...

Pridržavajte se ovih 7 pravila: Savjeti kako da danas, na 40 stepeni, izbjegnete TOPLOTNI UDAR

Na snazi je meteoalarm, zbog izuzetno visokih temperatura koje nas čekaju danas i sutra, pa je važno spremno dočekati ovaj toplotni talas.

Doktorka Bojana Aćimović iz Beograda savjetuje šta da uradite ako osjetite da imate toplotni udar i kako da pomognete nekom ko ga doživi, javlja RTS.

Najbolje bi bilo da izbjegnemo boravak na suncu u delu dana kada su temperature najviše, odnosno od 10 do 16 časova.

– Simptomi koji prate toplotni udar i sunčanicu najčešće su glavobolja, povišena tjelesna temperatura ili ojsećaj povišene tjelesne temperature, mučnina, nagon za povraćanjem, povraćanje – navela je dr Aćimović, piše Telegraf.

U slučaju da primjetite da neko ima ove simptome, tu osobu sklonite u hlad, obezbijedite joj što više hladovine i svježeg vazduha. Donesite joj neki hladan napitak, ali ne leden. Najbolje bi bilo da to bude voda, svježe ceđen sok ili neki slatki napitak.

Ukoliko osoba koja je doživjela toplotni udar izgubi svijest, okrenite je na stranu, na bok, navela je.

Odmah pozovite i Hitnu pomoć za savjet na broj 194, a oni će izaći da intervenišu ukoliko zatreba.

Ono što je veoma važno – ne paničite. Ako doživite toplotni udar, smirite se, uzmite što više tečnosti u manjim gutljajima kako biste spriječili mučninu.

Ljekari obavezno savetuju mirovanje, minimalno taj dan i sljedeći.

Savjeti za lakše podnošenje vrućine

Prvenstveno, ne treba izlaziti u najtoplijem dijelu dana, od 10 do 16 sati, budući da su tad najviše temperature i visok indeks UV zračenja. Ukoliko baš morate napolje, tražite hlad i koristite prevoz sa klimom.

Uzimanje dovoljno tečnosti, naročito vode, je neophodno kako ne biste kolabirali. Međutim, ne valja ni nalivati se sa mnogo vode odjednom jer to može da izazove mučninu, te je treba piti u malim gutljajima.

U slučaju naglog pada pritiska ili šećera, imajte uz sebe nešto slano i nešto slatko. Izbjegavajte alkohol.

Zbog visokog UV zračenja, koristite i zaštite tijelo odećom i kremom. Obucite odjeću svjetlih boja, kako bi odbijala svjetlost, naročito od prirodnih materijala. Na otvorene dijelove tijela namažite kremu sa visokim zaštitnim faktorom jer je UV zračenje opasno za kožu. Oči i glavu zaštitite naočarima i šeširom.

Hranite se lagano. Treba jesti što više voća i povrća i žitarica. Potaži, čorbice i salate su uvijek dobar izbor. Treba izbjegavati mesro jer se teško vari. Možete pojesti smuti od voća i povrća jer sadrži dovoljno kalorija, a nije težak.

Vozačima se preporučuje da obavezno rashlade automobile.  Stručnjaci ukazuju da se na temperaturi od 28 stepeni poslije deset minuta temperatura povećava u kabini na 35 stepeni, poslije 30 minuta u kabini je 45 stepeni, a poslije 90 minuta u kabini je 56 stepeni. Jedan od načina koji pomaže da se rashladi automobil je otvaranje prozora na suvozačevom mjestu, a da se vozačeva vrata otvaraju i zatvaraju.

A plivači nikako zagrijani u vodu. Najprije pokvasite ruke i noge i lagano ulazite u vodu, kako bi se temperature tijela i vode polako uskladile i tako prevenirale neželjene situacije.