Početna BiH Pri kraju izgradnja testne piste na budućem aerodromu u Bihaću

Pri kraju izgradnja testne piste na budućem aerodromu u Bihaću

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovi na testnoj dionici poletno-sletne staze budućeg aerodroma u Bihaću nalaze se u završnoj fazi i ovih dana očekuje se izrada završnog sloja, potvrdili su iz Javnog preduzeća “Aerodrom”, koje realizira ovaj projekat.

Kako je izjavio Adnan Bajrić, v.d. direktora ovog preduzeća, dužina dionice iznosi 300, a širina 45 metara, i u samu stazu su ugrađeni uređaji za mjerenje nosivosti, slijeganja i kretanja tla, te će se u narednih šest mjeseci obaviti sva planirana i potrebna mjerenja.

“Sve ovo treba da potvrdi ranija mjerenja i pretpostavke da na ovom terenu može biti sagrađen aerodrom. Vjerujemo kako ćemo u nastavku projekta ovu testnu dionicu inkorporirati u poletno-sletnu stazu, čija je predviđena dužina 2.450 metara sa svim sigurnosnim pojasevima koji su predviđeni”, kazao je Bajrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj projekat se finansira sredstvima koje je osigurala Vlada FBiH, a njegova realizacija usmjeriće aktivnosti ka odabiru konačne varijante izgradnje buduće piste.

Metoda izgradnje testne dionice se primjenjuje radi potrebnih ispitivanja i dokazivanja stabilnosti isprojektovane piste.

Inače, Vlada FBiH je u ovoj godini povećala izdvajanja za izgradnju bihaćkog aerodroma, pa je u ove svrhe izdvojeno 5,3 miliona maraka, a sem pomenutih aktivnosti, tim novcem biće nastavljena eksproprijacija privatnog zemljišta kako bi se u konačnici kompletirala građevinska parcela za budući aerodrom. U protekle dvije godine eksproprijacijom je ukupno obuhvaćeno 260.000 metara kvadratnih zemljišta i u te svrhe je potrošeno dva miliona maraka. Vlada Federacije BiH, koja je najveći finansijer ovog projekta, do sada je, skupa s pomenutim sredstvima, izdvojila ukupno osam miliona maraka za potrebe izgradnje aerodroma čija će ukupna vrijednost, prema posljednjim procjenama, iznositi preko 100 miliona maraka.

Kako bi se olakšalo finansiranje ovog projekta u proteklom periodu su vođeni razgovori o tome da se pomenuto preduzeće s grada Bihaća prenese u nadležnost Federacije BiH.

Inače, Vlada FBiH je projekat bihaćkog aerodroma uvrstila među kapitalne projekte u naredne dvije godine kako bi osigurali sredstva ili izdali garanciju potencijalnim investitorima.

ASHA prodaja vozila