Početna Vijesti Prevario naivne žene za 10 miliona dolara: Umjesto u zatvoru Sajmon sjedi...

Prevario naivne žene za 10 miliona dolara: Umjesto u zatvoru Sajmon sjedi na jahti i vreba

Prevarant Sajmon Levijev, iako je svojim nedjelima animirao “Netfliks” da snimi dokumentarac o njemu, ipak vješto izbjegava zatvor.

Ovih dana, uprkos stotinama dokaza i svedoka da je prevario lakoverne devojke, on na Instagramu objavljuje video-snimke sa luksuznih putovanja, preskupe automobile, jahte i demantuje da je dokumentarac istinit.

Netfliksov dokumentarac “The Tinder Swindler” priča neverovatnu priču o prevarantu koji je isplaniranim lažima i manipulacijama uspeo da prevari na desetine žena u različitim državama. Kroz elaboriranu prevaru, kakve se ne bi postideo ni Leonardo Dikaprio u filmu “Uhvati me ako možeš”, od svojih devojaka sa Tindera uspeo je ukupno da iznudi oko 10 miliona dolara.

Osvojio bi ih, pa prodao priču zbog koje bi žene dizale kredite i pozajmljivale mu novac. Izraelac Simon Jehuda Hajut rođen je u gradu u blizini Tel Aviva, a od rane mladosti bavio se raznim prevarama. Upravo zbog problema sa zakonom je 2011. pobegao iz Izraela u Evropu, gde je detaljno isplanirao i sproveo u delo svoju najveću prevaru do tada.

Prve žrtve šarmantnog i zgodnog Izraelca bile su tri Finkinje od kojih je na prevaru dobio novac koji nikada nije vratio. One su mu dobrovoljno dale novac, nakon što ih je zavodnik s Tindera osvojio lažnim pričama, manipulacijama i obećanjima. Simon je 2015. završio u finskom zatvoru na dve godine, nakon čega je deportovan u Izrael, međutim, uspeo je ponovon da pobegne iz zemlje sa lažnim dokumentima.

S novim pasošem, u kom je bilo upisano ime Sajmon Levijev, Izraelac je izveo svoju poslednju (poznatu) prevaru dostojnu filmske ekranizacije. O njoj govori Netfliksov dokumentarac u kom tri žene, njegove žrtve, pričaju priču o “Princu od dijamanata” s kojim su imale susret na Tinderu.

U januaru 2018. upoznao je prvu ženu koja se pojavljuje u “The Tinder Swindler” dokumentarcu, Norvežanku Sesil Fjelhoj. Sesil pokazuje svoj mobilni i profil na Tinderu na kom ima više od 1000 udvarača. U duši je romantična i više od svega voli osećaj zaljubljenosti i “leptirića u stomaku”. “Prve uspomene koje imam na ljubav su Diznijevi filmovi”, govori na početku, čime otkriva glavnu temu ovoga dokumentarca.

Dakle, Sesil na Tinderu upoznaje savršenog muškarca. Zgodan, crnokos “Princ od dijamanata” – opis koji je stajao uz ime Sajmon, živeo je naizgled luksuznim životom koji je uključivao putovanja, žurke na jahtama, skupe automobile i luksuznu garderobu. Sesil se oduševila kada je videla njegov profil na Instagramu, na društvenoj mreži na kojoj ga prati 100.000 ljudi dobila je širi uvid u njegov život.

Sajmon joj je odmah poslao poruku kako sutra ide na put, ali da bi voleo da je upozna. Pristala je i našli su se u restoranu luksuznog hotela u kom je odsedao. U kratkom vremenu saznala je puno informacija o privatnom životu svog udvarača, između ostalog da je direktor “LLD Diamonds”, firme koju je nasledio od svog oca, rusko-izraelskog tajkuna, koji je poznat kao “kralj dijamanata”.

Pri kraju sastanka, predložio je da mu se pridruži na poslovnom putu u Bugarsku, gde ide svojim privatnim avionom. Bez obzira na upozoravanja prijateljica, ni na sekund nije mislila da odbije ovakvu ponudu i za nekoliko sati već je bila u privatnom avionu za Bugarsku.

Fotku s toga leta još uvek ima na Instagramu. Sajmon ju je sledećih mesec dana obasipao pažnjom, skupim večerama, velikim romantičnim gestovima, a potpuno je je osvojio u trenutku kada je predložio da žive zajedno. Zamolio je da, dok je on na putovanjima, nađe luksuzni apartman u koji će se zajedno useliti. “Budžet mi je 15.000 dolara”, rekao je, a ona je s oduševljenjem razgledala luksuzne londonske stanove.

Jedne noći probudilo ju je mnoštvo njegovih poruka o napadu u kom mu je telohranitelj spasao život i zadobio ozbiljne povrede glave.

Sve je to propratio i fotografijama, kao i video-snimkom iz vozila hitne pomoći. Ispričao joj je ludu priču o tome kako su ga upozorili da obustavi korišćenje svojih kreditnih kartica. Međutim, Sesil, baš kao ni ostale žrtve prevare, nije posumnjala ništa. Nije posumnjala ni kada je pitao da otvori kreditnu karticu na svoje ime i počeo trošiti ogromne količine njenog novca. Lažni miljarder konstantno je izmišljao nove priče, a u svakoj je bio u velikoj životnoj opasnosti.

Devojka i dalje nije sumnjala da je sve to laž. Ko ne bi poverovao sinu milijardera da će s lakoćom vratiti 10.000 dolara? Sajmon ju je “zaposlio” u svojoj firmi i lažirao čekove od plate koje je ona onda slala banci. Kada je htela da unovči ček s ciljem da plati dugove bankama, bila je odbijena. Užasnuta, napokon počinje da prihvata činjenicu da je sve vreme bila žrtva neverovatne prevare, kao i to da je različitim bankama dužna oko 250.000 dolara. Sve tri žene imaju sličnu priču. Sve su poverovale u njegove laži i dobrovoljno mu dale novac.

Sesil je u jednom trenutku poželela da se ubije. Dan pre objavljivanja dokumentarca, Tinder je objavio nove smernice za korisnike pod naslovom: “Romantične prevare: Kako se zaštititi na mreži”.