fbpx

Premijerno izvedena predstava ” Kolubarska bitka”

Ansambl Pozorišta Prijedor zvanično je otvorio 66.pozorišnu sezonu premijerom predstave “Kolubarska bitka”, rađenu po romanu Dobrice Ćosića “Vreme smrti” i dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza, u režiji Aleksandra Dunđerovića.

Na početku premijernog izvođenja predstave ” Kolubarska bitka” direktor Pozorišta Zoran Baroš zahvalio je gradonačelniku i Gradskoj upravi Prijedor na pomoći u kompletnoj zamjeni svjetlosnog i tonskog parka u zgradi pozorišta, opremi koja je bila stara 40 godina. Gradonačelnik je , simboličnim činom puštanja u rad nove opreme obećao da će grad i dalje čvrsto stajati iza ove ustanove kulture, koja prezentuje Prijedor širom Republike Srpske, BiH i regiona.
“Nakon nadogradnje i pokrivanja objekta Pozorišta, ovo je druga velika investicija Grada Prijedora u naše i Vaše pozorište, koje je to svojim radom i rezultatima zaista zaslužilo”, naglasio je Đaković.
Direktor Zoran Baroš je izjavio novinarima nakon premijere da je , ako je suditi prema reakcijama publike, predstava više nego dobra na svim poljima od glumačke igre, do svih elemenata video i muzičke produkcije i efekata, budući da je ovo jedan multimedijalni projekat.
” Veliku zahvalnost, kao kuća, dugujemo režiseru Aleksandru Dunđeroviću koji je taj projekat realizovao ovdje kod nas i nadam se da će ` Kolubarska bitka` biti dugo igrana na daskama pozorišta , kao i na gostovanjima”, rekao je Baroš.
Režiser predstave , inače profesor na Kraljevskoj akademiji za pozorište u Birmingemu u Velikoj Britaniji.Aleksandar Dunđerović rekao je da je u pitanju ansambl projekat i zajednički rad svih u pozorištu.
” Ovo je jedan multimedijalni projekat , kombinacija zvuka,svjetla, glumačke igre što ja stalno radim u Engleskoj i ovaj ansambl je sjajno odgovorio na to sa velikim entuzijazmom i profesionalizmom”, rekao je Dunđerović.
On je dodao i da je u pitanju veliki kolektivni projekat koji je iznijelo Pozorište Prijedor, a u kojem učestvuju još i Narodno pozorište Republike Srpske, Beogradsko dramsko pozorište, dizajner svjetla iz Zagreba, dizajner tona iz Beograda i on koji predaje na Kraljevskoj akademiji za pozorište u Birmingemu u Velikoj Britaniji.
“Ovo je značajan projekat jer se uklapa u ono što se dešava u cijeloj Evropi, a to je proslava 100 godina od kraja Velikog rata, a za nas je bitno jer je to veliki nacionalni tekst. Jeste kraj Prvog svjetskog rata i u isto vrijeme početak novih ratova i, kad se gleda ta predstava, shvati se da je to jedan isti rat koji traje 100 godina”, rekao je Dunđerović.
Izazov za ansambl Pozorišta Prijedor -14 glumaca, a 26 likova tako da su neki glumci igrali i po četiri uloge
Glumac Goran Jokić igra lik Živojina Mišića, generala , a kasnije vojvode i najpoznatijeg srpskog vojskovođe iz Prvog svjetskog rata. On smatra da je napravljena predstava o kojoj će se pričati i koja će biti veoma gledana i popularna.
“Sve je bilo onako kako smo se dogovorili i režirali. Moj lik je bio zahtjevan i lik iz naše istorije o kojem znamo i ne znamo puno toga. Igrao sam u ovom pozorištu nagrađivanu predstavu `Srpska drama` i vjerujem da će ova predstava imati isti takav uspjeh “, rekao je Jokić.
Osim Jokića u predstavi igraju i Mirela Predojević, Dean Batoz ,Slobodan Ćustić, Aleksandar Stojković, Branko Janković, Želimir Rivić, Željko Kasap, Siniša Vučićević, Dimitrije Vokić, Jelena Seksen, Zorica Jojić, Milovan Srdić i Vasilije Pačariz.
Predstava će se 11. novembra igrati u Beogradskom dramskom pozorištu u Beogradu u okviru obilježavanja stogodišnjice završetka Velikog rata koji je okončan toga dana 1918. godine.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila