Početna Svijet Premijerka Švedske: Integracija imigranata loša, moraćemo da donesemo teške odluke

Premijerka Švedske: Integracija imigranata loša, moraćemo da donesemo teške odluke

Odvajanje u švedskom društvu je otišlo predaleko, a integracija imigranata je previše loša, izjavila je premijer Švedske Magdalena Anderson.

Ona je govorila u svjetlu nedavnih nereda, koji su se dogodili krajem ovog mjeseca, nakon što je antimuslimanski političar Rasmus Paludan najavio “turneju paljenja Kurana” tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana.

Tokom nereda uhapšeno je nekoliko desetina ljudi, zapaljene su škole, a povrijeđeno je više od 100 policajaca u Švedskoj, gdje je tokom migrantske krize 2015. godine azil zatražilo oko 163.000 migranata.

Komentarišući pomenute događaje na konferenciji za novinare, Andersonova je rekla da je “dozvoljeno segregaciji da ode predaleko” i da je to rezultiralo pojavi paralelnih društava u Švedskoj koja žive u potpuno različitim realnostima, javila je “Raša tudej”.

Prema njenom mišljenju, integracija je previše loša jer je društvo bilo preslabo, a resursi za policiju i socijalne službe – nedovoljni.

“Moraćemo da preispitamo ranije istine i donesemo teške odluke”, dodala je Andersenova.

Ministar za integraciju i migraciju Anders Jigeman je na istoj konferenciji za novinare istakao da se problem kriminalnih grupa ne može riješiti bez rješavanja pitanja segregacije.

On je najavio da švedska vlada planira da uvede dalje mjere jačanja policije i osiguravanja bolje kontrole ponašanja ugrožene omladine.

“Svako ko dobije podršku, mora da ispuni i određena očekivanja”, naglasio je Jigeman.