Početna Svijet PREMIJERKA OVE ZEMLJE SKRAĆUJE RADNO VRIJEME: Radiće se četiri dana nedjeljno, šest...

PREMIJERKA OVE ZEMLJE SKRAĆUJE RADNO VRIJEME: Radiće se četiri dana nedjeljno, šest sati dnevno

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sana Marin ima 34 godine, a poznata je po tome što je najmlađa premijerka na svijetu. Ovih dana privlači pažnju idejom za skraćenim radnim vremenom u Finskoj koji podrazumijeva da se radi četiri dana sedmično po šest sati.

Finska premijerka je istakla kako ljudi zaslužuju provoditi više vremena sa svojom porodicom i voljenima, a da će uz ovakvo fleksibilno vrijeme uspijevati u tome.

– Osim toga, mogu se posvetiti više svojim hobijima i drugim aspektima svog života poput kulture – navela je Marin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova mlada premijerka majka je jednog djeteta i trenutno predvodi koaliciju lijevog centra sastavljenu od pet stranaka, a koje predvode žene. Tri od njih su mlađe od 35 godina.

Nova finska premijerka je bivša ministrica saobraćaja i komunikacija u ovoj državi, a dok je bila na toj funkciji takođe se zalagala za kraće radne sedmice kako bi se poboljšao odnos radnika, ali i povećala produktivnost.

Dok sve više kompanija nastoji povećati produktivnost uz zadržavanje naglaska na ravnoteži između radnog i privatnog života, ideja o kraćoj radnoj sedmici postaje sve više uobičajena.

Trenutno u Finskoj normalno radno vrijeme podrazumijeva osam sati dnevno i pet dana u sedmici, međutim, ideja o skraćenom radnom vremenu naišla je na odobravanje ministrice obrazvanja Li Anderson.

– Od velike je važnosti dopustiti građanima Finske da imaju skraćeno radno vrijeme. To pitanje nije povezano sa tim što ga predlažu žene, već se odnosi na pružanje pomoći i ispunjavanja datog obećanja biračima – rekla je Anderson.

U susjednoj Švedskoj u kojoj je šestosatno radno vrijeme uspostavljeno 2015. godine rezultati su pokazali kako su radnici sretniji, produktivniji i bogatiji. Takođe, pojedine kompanije poput Majkrosofta u Japanu, su uvele kraće radne dane s četverodnevnom radnom sedmicom i petosatnim radnim danom.

Države u Europskoj uniji posebno su poznate po kulturama rada prilagođenim porodici i porodičnom životu, a Finska se nimalo ne razlikuje.

(Klix)

ASHA prodaja vozila