Premijer Slovenije Robert Golob boravit će danas u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini što će biti njegova prva posjeta inostranstvu nakon što je u junu 2022. godine preuzeo dužnost premijera države.

Kako je saopćeno iz kabineta premijera Slovenije, Golob će se sastati sa predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krištom. Također, planirani su sastanci sa članovima Predsjedništva BiH, ali i zvaničnicima iz Predstavničkog doma te Doma naroda Parlamentarne skuštine BiH.

Prema pisanju medija u Sloveniji, fokus razgovora bit će na tome kako da Slovenija što više pomogne Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji, naročito nakon dobijanja kandidatskog statusa. Na dnevnom redu bit će i situacija na Zapadnom Balkanu i utjecaj rata u Ukrajini na cijelu regiju.

Prema Golobovim riječima, vlasti u BiH trebaju prepoznati da je sada pravi trenutak za napredak na evropskom putu i ubrzanje reformi. Što se tiče Slovenije, ova država, ističe premijer, spremna je pomoći Bosni i Hercegovini na tom putu u tehničkom smislu.

Posljednji slovenački premijer koji je bio u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini bio je Miro Cerar 2017. godine, dok je tadašnji premijer Borut Pahor bio u službenoj posjeti Sarajevu 2010. godine.

Povodom posjete premijera Slovenije oglasili su se i iz Ambasade Slovenije u Bosni i Hercegovini.

“Bosna i Hercegovina je najveći pojedinačni primalac razvojne pomoći iz Republike Slovenije i naš je važan ekonomski partner. Ekonomski odnosi između dvije zemlje su dobri. Više od 100 kompanija s većinskim slovenskim kapitalom obezbjeđuje radna mjesta za više od 15.000 građana Bosne i Hercegovine. Te kompanije su među najvažnijim izvoznicima i pozitivno doprinose makroekonomskoj situaciji u zemlji”, naveli su iz Ambasade Slovenije u najavi dolaska Goloba.