Početna Svijet Preliminarna studija da li će toplo vrijeme spriječiti širenje virusa

Preliminarna studija da li će toplo vrijeme spriječiti širenje virusa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toplo vrijeme vjerovatno neće u većoj mjeri spriječiti širenje korona virusa, pokazuju rezultati studije kanadskih istraživača o širenju Kovida 19 u svijetu.

Oni su ispitivali širenje virusa krajem marta na mjestima sa različitom vlažnošću vazduha, različitim restriktivnim mjerama, kao i različite geografske širine.

Profesor Univerziteta u Torontu Piter Džun rekao je da je njegov tim utvrdio postojanje male ili nikakve veze između širenja infekcije i temperature ili geografske širine, kao i samo slabe povezanosti sa vlažnošću vazduha, piše “Independent”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sproveli smo preliminarnu studiju koja ukazuje da širina i temperatura mogu da imaju izvjesnu ulogu. Ali kada smo ponovili studiju u mnogo rigoroznijim uslovima, dobili smo suprotan rezultat”, rekao je on.

Za razliku od toga, zatvaranje škola i druge mjere za zaštitu javnog zdravlja efikasno suzbijaju širenje korona virusa, dodaje.

“Godišnja doba će vjerovatno igrati samo malu ulogu u epidemiologiji Kovida 19”, zaključuje se u studiji koja je obuhvatila 144 regiona širom svijeta.

Tanjug