Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske informisano je da je 12 od 103 učenika Osnovne škole „Branko Radičević“ Banja Luka, koji se u okviru škole u prirodi nalaze na Jahorini i smješteni su u hotelu „Nebojša“, imalo stomačne tegobe i temperaturu.

Prema informacijama koje je Ministarstvo dobilo od rukovodstva škole, ovih 12 učenika je izolovano, medicinski zbrinuto i nalaze se pod stalnim nadzorom pedijatra.

Zbog toga je Osnovnoj školi „Branko Radičević“ Banja Luka naloženo da se odmah prekine izvođenje škole u prirodi, te da se učenici vrate u Banju Luku.

S obzirom da je nedavno iste simtome imao određen broj učenika Osnovne škole „Petar Kočić“ iz Prijedora, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske naložilo je danas svim osnovnim školama koje su u okviru organizacije škole u prirodi ili ekskurzije na Jahorini u narednom periodu dogovorile smještaj u hotelu „Nebojša“, da obustave dalju realizaciju radi brige za zdravlje i bezbjednost učenika.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske zatražilo je danas da Republička uprava za inspekcijske poslove u hotelu „Nebojša“ obavi ponovo vanredni inspekcijski nadzor i pregleda uzorke hrane i radnih površina, te izvrši vanredni sanitarni pregled zaposlenih radnika kako bi se utvrdio uzrok obolijevanja učenika koji borave u ovom hotelu.

Podsjećaju da je organizator ekskurzija i škola u prirodi rukovodstvo škole u saradnji sa savjetima roditelja i učenika, te da svaki roditelj potpisuje pisanu saglasnost za izvođenje ekskurzije i škole u prirodi.

Majka djevojčice koja je bolesna povrdila je za BUKU da je dijete izolovano i da su u kontaktu sa učiteljicom.

“Sinoć su počeli prvi simptomi, a jutros oko 8 časova bilo je desetak djece koja povraćaju i koja su izlovana. Naša djeca su u Hotelu Nebojša, a trenutno su i neka djeca iz Banjaluke i Hotelu Vučko i tamo nema nikakvih problema. Izgleda da je ipak do hotela, nažalost. Tražili smo i alternativnu lokaciju, da se ne ide na Jahorinu, jer smo dobili informaciju da je problem u maju na Jahorini zbog oborinskih voda. Možda Hotel Vučko ima bolje filtere, jer ima pet zvjezdica i ne javljaju se ovakve situacije”, rekla je za BUKU Slađana Štula.

Dodala je da su i tražili alternativni smještaj zbog slučaja u Prijedoru, ali su im rekli da je Branko Radičević škola velika i da ne mogu dobiti drugi smještaj.

Desetak učenika iz Banjaluke razbolilo se na Jahorini: Djeca povraćaju, izolovana su