Početna Region Preduzetnik prvi zabranio rad nedjeljom, njegovi radnici su oduševljeni

Preduzetnik prvi zabranio rad nedjeljom, njegovi radnici su oduševljeni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodan Maticki, preduzetnik iz Trstenika, riješio je da svojim zaposlenima omogući odmor nedjeljom.

Poslije nekoliko preduzetnika u regionu, koji su se odlučili da stave katanac na svoje radnje sedmog dana u nedjelji, i u Srbiji se polako realizuju te inicijative, piše Telegraf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji su reagovali i sindikati koju su postavili pitanje da li je konačno došlo vrijeme da se u Srbiji zabrani rad nedjeljom, kao i kako treba da se plati, a mi smo razgovarali sa jednim malim preduzetnikom koji je upravo odlučio da neće raditi nedjeljom.

– U znak poštovanja prema svojim zaposlenim radnicima “Knjižara Maticki” od 01.01. 2020 neće raditi nedjeljom. Hvala na razumijevanju cijenjeni kupci. Pozivam i ostale preduzetnike da ukinu rad nedjeljom i da svojim zaposlenima omoguće da vikend provedu sa svojim porodicama – bila je poruka Slobodana Matickog koja je oduševila sve u Trsteniku.

Prve reakcije su, otkriva, “fenomenalne”.

Matički za priča kako je došao do ove odluke.

– Radnja nam postoji više od sedam godina, knjižara je, ali prodajemo i mješovitu robu i mahom imamo radnike koji su zaposleni na neodređeno. Nedjelja nam je do sada uvijek bila radni dan. Radnici odovaraju uvijek na zadatke i poštuju mene kao poslodavca, pa sam riješio da im vratim na ovaj način, da im omogućim slobodnu nedjelju – objašnjava on.

Na pitanje kakava mu je bila računica i da li je svjestan potencijalnog minusa kaže:

– To je 52 dana, nije to malo novca. Ali sam razmišljao o tome da će ova praksa podići produktivnost time što će radnici biti zadovoljniji, imaće motiv da se trude više u toku nedjelje. Gubim trenutno, i vjerujem kratkoročno. Ako računamo da je u 52 dana promet oko 20.000 dnevno, to je milion dinara gubitka godišnje. A kako imam dvije radnje, dakle, dva miliona dinara manje. Ozbiljna cifra. Svejedno, mislim da ću da je kompenzujhem jer će radnici dolaziti vedri, nasmijani, odmorni, zainteresovaniji da naprave rezultat i da se potrude oko svakog kupca.

Dodaje nam da su radnici, kada im je saopštio odluku, bili oduševljeni, a lično se nada da će inicijativa pokrenuti i druge privrednike da krenu njegovim primjerom.

– Svjedoci smo trulog kapitalizma, ja sam protiv toga. Imam troje djece, čekam četvrto i ne znam da li ću za nekoliko godina i dalje biti preduzetnik ili ću kod nekoga da budem radnik. Volio bih da olakšam budućim generacijama, a vodio sam se ličnim primjerom – ako bih želio da moja djeca budu sa nama više, tako je i kod drugih porodica – rekao nam je Slobodan.

 

cera - Preduzetnik prvi zabranio rad nedjeljom, njegovi radnici su oduševljeni