Početna BiH Preduzetnik iz BiH tužio Folksvagen, traži brdo para

Preduzetnik iz BiH tužio Folksvagen, traži brdo para

epa08008745 Volkswagen (VW) e-Golf cars at the Volkswagen Glaeserne Manufaktur (Transparent Factory) in Dresden, Germany, 19 November 2019. The German car automaker Volkswagen plans to invest 60 billion euros to switch production to electric and hybrid vehicles. EPA-EFE/FILIP SINGER
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preduzetnik iz BiH Nijaz Hastor, vlasnik kompanije za proizvodnju autodijelova “Prevent”, tužio je početkom nedjelje njemačkog automobilskog giganta “Folksvagen”(VW) pod optužbom da narušava slobodu tržišnog takmičenja i zatražio odštetu u iznosu od 750 miliona dolara, piše Rojters.

U tužbi se navodi da VW ucjenjuje manje dobavljače, koristeći svoju snagu i veličinu, da ih prisili na nepoštene radne uslove i cijene usluga. Naprimjer, manjim dobavljačima se zabranjuje da svoje poslovanje prodaju većim kompanijama dobavljača čime bi ostvarili bolju pregovaračku poziciju.

Tužba uložena na sudu u Detroitu odnosi se konkretno na 7 manjih dobavljača automobilskih dijelova za VW u saveznoj državi Mičigen, koji su ugovorom spriječeni da svoje poslovanje prodaju drugoj kompaniji. Hastor tvrdi da te ugovore s manjim dobavljačima VW sklapa isključivo kako bi njegovu firmu “Prevent”, koja se inače specijalizovala za proizvodnju autopresvlaka, onemogućili u daljim akvizicijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ova tužba je neutemeljena. Borićemo se odlučno protiv nje služeći se svim sudskim mjerama koje su nam na raspolaganju – odgovorili su iz “Folksvagena” za Rojters.

“Prevent Grupa” je rasla upravo zahvaljujući preuzimanju takvih manjih firmi dobavljača VW širom svijeta, što im omogućava da moćnom VW postavljaju i neke vlastite zahtjeve.

Nijemcima se, očekivano, to ne sviđa. Sudeći prema dostupnim medijskim informacijama, Nijemci su već dobro upoznati s prkosnim Nijazom Hastorom s kojim sarađuju posljednjih 20 godina.

U posljednjem okršaju “Preventa” i “Volkswagena”, iz 2016. godine, njemačke firme kćerke”Preventa”, “CarTrim” i “ES Automobilguss”, proizvođači kožnih presvlaka i kutija mjenjača, obustavile su isporuku VW, što je zaustavilo njemačku proizvodnju automobila u najmanje polovini njihovih pogona na nedjelju dana. Obustava je uslijedila nakon što VW nije htio da pristane da Hastoru plati 58 miliona evra odštete.

Značajno, nakon toga, “Prevent” i VW su postigli novi dogovor za produženje isporuke dijelova za još 6 godina.

Hastor, rođen u Novom Goraždu, u istočnom dijelu BiH, “Prevent Grupu” je osnovao 1999. u Sarajevu. Ta firma za proizvodnju autopresvlaka ubrzo je postala jedan od vodećih izvoznika na području BiH. Vremenom su svoju glavnu djelatnost proširili na proizvodnju enterijera za jahte i čamce, zaštitne opreme i odjeće i namještaja, rade na 15 lokacija i zapošljavaju 15.000 ljudi.

U 2005. preuzeli su i solinsku brodograđevnu kompaniju “AD Brodovi”, koja se bavi proizvodnjom jahti, piše novac.hr.

 

ASHA prodaja vozila