fbpx

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Désir i šef Misije OSCE-a u BiH Berton osuđuju fizički napad na novinara Kovačevića i pozivaju na hitnu istragu

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija, Harlem Désir i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH), Bruce G. Berton, oštro su osudili brutalni fizički napad na novinara Vladimira Kovačevića, do kojeg je došlo sinoć u Banja Luci.

“Oštro osuđujem brutalni napad na novinara Kovačevića. Negativnoj retorici usmjerenoj protiv medija mora doći kraj, kako bi se spriječili novi napadi na novinare. Pozivam vlasti u BiH da hitno istraže ovaj napad i odgovorne izvedu pred lice pravde”, rekao je Désir.

Vladimira Kovačevića, novinara kuće BN TV, napala su i pretukla dvojica nepoznatih napadača. Novinar je pretrpio nekoliko povreda, zbog kojih je zadržan u bolnici. Napad je prijavljen policiji, nakon čega je došlo do pokretanja istrage.

„Misija OSCE-a u BiH više puta je javno govorila o negativnoj retorici i atmosferi u BiH, koja je posebno izražena u izbornoj godini, što novinarima u velikoj mjeri otežava obavljanje njihove veoma važne funkcije, o čemu svjedoči i niz nedavnih napada“, izjavio je ambasador Berton. „Pozivamo nadležne vlasti da osiguraju novinarima rad u bezbjednim uslovima. Oni moraju imati mogućnost da obavljaju svoj posao u okruženju bez zastrašivanja i prijetnji, bilo verbalne ili fizičke prirode“, dodao je Berton.

„Od najvećeg je značaja da vlasti ulože dodatne napore kako bi se osigurala sigurnost novinara“, rekao je predstavnik Désir. „Svaki napad na medije predstavlja napad na demokratske vrijednosti i pravo građana da budu informirani“.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila