Pomoćnik ministra Goran Bursać, koordinator resora za veterinarstvo Negoslav Lukić i načelnik odjeljenja za stočarsku proizvodnju Milan Puzigaća održali su inicijalni radni sastanak sa proizvođačima svinja-smjer reprodukcija.

Na sastanku je razmatran početni modalitet nabavke genetskog materijala kvalitetno priplodnih nazimica i nerastova u svrhu zanavljanja stočnog fonda i podizanja proizvodnje priplodnog materijala i svinjskog mesa u cjelini za 2024. godinu.

“Analizirana je trenutna situacija u vezi sa virusom afričke kuge svinja, podizanje biosigurnosnih mjera u objektima, te administrativno-tehničke procedure koje definišu proces nabavke (uvoza) kvalitetno priplodnog materijala. Sastanci na nevedenu temu će se dešavati kontinuirano nakon dostavljanja prijedloga samih uzgajivača, a Ministarstvo kao partner će sve razmotriti i zajedničkim dogovorima tražiti najbolje rješenje za vraćanje proizovdnje u ovoj strateškoj grani stočarstva u Republici Srpskoj”, poručeno je iz resornog ministarstva.