Početna Prijedorski region Predstavnici kulturno umjetničkih udruženja uputili Otvoreno pismo odbornicima Skupštine grada

Predstavnici kulturno umjetničkih udruženja uputili Otvoreno pismo odbornicima Skupštine grada

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova sjednica Skupštine grada Prijedora izazvala je veliku pažnju u javnosti.

Otvoreno pismo odbornicima Skupštine Grada Prijedora uputili su predsjednici Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor, KUD “Kozara” Prijedor i KUD “Šarenica” Prijedor (Donja Dragotinja).

Oni mole odbornike da pomenutu tačku ne razmatraju dok se ne usaglase stavovi kulturno-umjetničkig društava i Udruženja koja se bave kulturom na području Grada.

Otvoreno pismo odbornicima prenosimo u cjelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poštovani,
Mi, dolje potpisani, kulturni radnici i rukovodioci u udruženjima koja se bave kulturnim amaterizmom izražavamo svoju zabrinutost zbog određenih pojava i dešavanja, u ovoj oblasti.
Kao što vam je poznato, u našem gradu radi preko 10 udruženja koja se bave kulturnim amaterizmom. Da li se ta udruženja zovu „KUD“, ili „Ansambl narodnih igara i pjesama“ ili samo „Pjevačko društvo“ … potpuno je nevažno, ali je važno da je u dogovoru sa našom gradskom administracijom nepravljena nekakva vrsta koordinacionog tijela između gore pomenutih udruženja i gradske administracije. Ne želeći trošiti vrijeme na objašnjavanje funkcionisanja ovog tijela, želimo ukazati na sljedeće:
Na jednom od sastanaka ovog tijela, održanog početkom septembra tekuće godine, postignut je dogovor u vezi pokušaja rješavanja problematike sa kojom se susreću udruženja koja se bave kulturnim amaterizmom u svom radu. Dogovor je bio da tročlana (taj dan imenovana) komisija pripremi određen tekst, i da ga nakon toga donese na sastanak koordinacionog tijela, na kom bi svi prisutni predstavnici prijedorskih udruženja usaglasili konačnu verziju teksta i takvu je poslali na izlaganje na sjednici gradskog parlamenta. Isto tako, dogovoreno je da izvjestilac o ovome bude Dejan Karlica. Komisija nije imala nikakav drugi zadatak ni ovlaštenje osim ovog (priprema teksta za sastanak koordinacionog tijela). Uzeli smo više od mjesec dana da se tekst pripremi i na vrijeme usaglasi, kako bi se kvalitetno predstavio na sjednici.
Međutim, kako tada tako i danas. Tekst nije pripremljen, sastanak nije ni sazvan ni održan pa samim tim nikakvi stavovi nisu usaglašeni, a iz najave rada gradske Skupštine saznali smo da će se na dnevnom redu naći i ova problematika.
Svjesni smo da u životu i radu Skupštine i odbornika postoje i mnogo važnije teme i pitanja sa kojima sa bavite, ali za nas, koji se ovim bavimo suštinski i sa velikim odricanjima, ne postoji važnija tema.
Zbog svega navedenog, obraćamo vam se sa molbom da tačku dnevnog reda u vezi pomenute problematike ne razmatrate dok se ne održi sastanak koordinacionog tijela i ne usaglase stavovi koji će vam nakon toga biti prezentovani. Ne dozvolite da neodgovorni pojedinci krše pravila i ne poštuju propise i dogovore, ma o kome da se radilo.
S poštovanjem,
Željko Šormaz – Udruženje za očuvanje tradicije
Mladen Stakić – KUD „Kozara“
Milana Lukić – KUD „Šarenica“

cera - Predstavnici kulturno umjetničkih udruženja uputili Otvoreno pismo odbornicima Skupštine grada