Početna Svijet Predstavljeno novo tursko strateško oružje: Krstareća raketa nove generacije Čakir

Predstavljeno novo tursko strateško oružje: Krstareća raketa nove generacije Čakir

Turska krstareća raketa nove generacije Čakir, koja se može lansirati sa kopnenih, pomorskih i vazdušnih platformi i ima domet veći od 150 kilometara, spremna je za aktivno korištenje.
U prostorijama kompanije Roketsan u Ankari održana je konferencija za novinare povodom promocije nove krstareće rakete Čakir, prenio je TRT.

Prema objavljenim podacima krstareća raketa Čakir, koja se može lansirati sa bilo koje kopnene, pomorske i vazdušne platforme, biće novo strateško oružje snage za oružane snage sa svojim najsavremenijim karakteristikama i efikasnom bojevom glavom.

Nova krstareća raketa Čakir, koja se može lansirati iz aviona s fiksnim i rotirajućim krilima, bespilotnih letjelica i pomorskih platformi, pokretnih taktičkih kopnenih vozila i bilo kakvih površinskih platformi, nudi visoku sposobnost preciznog uništavanja ciljeva sa jedinstvenom bojevom glavom.

Zahvaljujući svom integracijskom linku za prenos podataka, Čakir također omogućava promjenu cilja i otkazivanje zadataka, ovisno o izboru korisnika, dok napreduje do cilja.

Sa svojom strukturom tijela koja apsorbuje radar, smanjuje se mogućnost otkrivanja krstareće rakete Čakir od strane neprijateljskih sistema protivvazdušne odbrane i može da nastavi svoj let čak i u slučajevima intenzivnog elektronskog ometanja.

Očekuje se da se prvo probno gađanje izvede u toku godine sa naoružane bespilotne letjelice Akıncı, i da se počne sa njenom integracijom na borbene platforme u 2023. godini.