fbpx

Predstavljen Volkswagenov ID.3

Dva dana prije početka Međunarodnog sajma automobila u Frankfurtu, Volkswagen je večeras predstavio svoju novu uzdanicu – ID.3. Vozilo najavljeno kao simbol nove ere za ovu automobilsku marku, ID.3 proširuje Volkswagenovu ponudu kao prvi model potpuno nove generacije čistih električnih vozila – koji imaju nultu  emisiju, izvanrednu efikasnost i potpunu povezanost.

U isto vrijeme, ID.3 odražava preusmjeravanje marke Volkswagen ka električnoj mobilnosti a ujedno je i prvi model s novim Volkswagenovim logotipom.

„ID.3 je svestran automobil pogodan za svakodnevnu upotrebu. Kompaktan je, pruža manevriranje koje može ponuditi mali automobil u kombinaciji sa unutrašnjim prostorom vozila srednje klase. Kombinuje uzbudljiv dizajn s inovativnom tehnologijom i značajnim rasponom“, istakli su u Volkswagenu uoči promocije.

Volkswagenov ID.3 otvara novu eru vozila koja čuvaju okoliš. Prvi model iz ID serije karakteriše neutralnost u pogledu emisija CO2, impresivna dinamika vožnje koja je karakteristična za električne automobile i potpuna povezanost. Kao i svi budući ID modeli, ID.3 je zasnovan na novoj modularnoj matrici električnog pogona (MEB), koja je dizajnirana za električni pogon bez kompromisa.

Dizajniran za električnu budućnost, donosi novi nivo kvalitete dizajna u kategoriju kompaktnih vozila.

„Volkswagen sa ID.3 ide u budućnost“, kažu u Volkswagenu.

Dok vanjski izgled mnogi upoređuju sa Golfom, unutrašnjost je revolucionarna. Dugo međuosovinsko rastojanje MEB izgleda, u kombinaciji s vrlo kratkim pregibom, rezultira širokom unutrašnjošću vozila i otvorenim prostorom. Sa prostorom i prostranošću koje ovo stvara, ID.3 sa pet sjedišta postavlja nove standarde u kompaktnoj klasi.

Digitalni, potpuno novo dizajnirani elementi zaslona i kontrola osiguravaju da će svaki vozač intuitivno pronaći svoj put u ID.3. Osim prikaza u pilotskoj kabini, novorazvijeni, centralno postavljen, deset inčni dodirni displej pruža vozačima sve ključne informacije.

Sve kontrole – uključujući one na električno podesivom višenamjenskom upravljaču – upravljaju se funkcijama dodira koje sadrže tipke osjetljive na dodir. Samo električni prozori i svjetla za upozorenje i dalje rade pomoću taktilnih prekidača.To je dopunjeno inteligentnom prirodnom kontrolom glasa.

Zahvaljujući App Connect-u, ID.3 se u roku od nekoliko sekundi može povezati s vašim pametnim telefonom.

Prilikom serijske proizvodnje, ID.3 će biti dostupan sa tri opcije veličine baterije. Osnovna varijanta ima iskoristivu količinu energije od 45 kWh i omogućava vožnju do 330 kilometara (prema WLTP). Pored ove, moći će se kupiti i u varijanti baterije sa 58 kW, što ID.3 omogućava domet do 420 km (prema WLTP).

Najveća baterija ima snagu od 77 kWh, a njen raspon električne energije iznosi do 550 kilometara (po WLTP-u).

Zahvaljujući brzoj mogućnosti punjenja, ID.3 se može dovoljno napuniti za domet od oko 290 kilometara (WLTP) u roku od 30 minuta, koristeći snagu punjenja od 100 kW.

Same baterije su integrisane u podvozje. Ovo pozicioniranje ima pozitivan učinak na dinamiku vožnje jer pomiče težište u ID.3 znatno niže. ID.3 se takođe karakteriše optimalnom raspodjelom težine između prednje i zadnje osovine.

Vozilo se još uvijek ne može kupiti u Evropi. Cijena u Njemačkoj trebala bi biti oko 30.000 eura.

Foto: Volkswagen

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila