Početna Biznis Predstavljen Volkswagenov ID.3

Predstavljen Volkswagenov ID.3

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva dana prije početka Međunarodnog sajma automobila u Frankfurtu, Volkswagen je večeras predstavio svoju novu uzdanicu – ID.3. Vozilo najavljeno kao simbol nove ere za ovu automobilsku marku, ID.3 proširuje Volkswagenovu ponudu kao prvi model potpuno nove generacije čistih električnih vozila – koji imaju nultu  emisiju, izvanrednu efikasnost i potpunu povezanost.

id.3 vw - Predstavljen Volkswagenov ID.3

U isto vrijeme, ID.3 odražava preusmjeravanje marke Volkswagen ka električnoj mobilnosti a ujedno je i prvi model s novim Volkswagenovim logotipom.

„ID.3 je svestran automobil pogodan za svakodnevnu upotrebu. Kompaktan je, pruža manevriranje koje može ponuditi mali automobil u kombinaciji sa unutrašnjim prostorom vozila srednje klase. Kombinuje uzbudljiv dizajn s inovativnom tehnologijom i značajnim rasponom“, istakli su u Volkswagenu uoči promocije.

Volkswagenov ID.3 otvara novu eru vozila koja čuvaju okoliš. Prvi model iz ID serije karakteriše neutralnost u pogledu emisija CO2, impresivna dinamika vožnje koja je karakteristična za električne automobile i potpuna povezanost. Kao i svi budući ID modeli, ID.3 je zasnovan na novoj modularnoj matrici električnog pogona (MEB), koja je dizajnirana za električni pogon bez kompromisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

volkswagen ID - Predstavljen Volkswagenov ID.3

Dizajniran za električnu budućnost, donosi novi nivo kvalitete dizajna u kategoriju kompaktnih vozila.

„Volkswagen sa ID.3 ide u budućnost“, kažu u Volkswagenu.

Dok vanjski izgled mnogi upoređuju sa Golfom, unutrašnjost je revolucionarna. Dugo međuosovinsko rastojanje MEB izgleda, u kombinaciji s vrlo kratkim pregibom, rezultira širokom unutrašnjošću vozila i otvorenim prostorom. Sa prostorom i prostranošću koje ovo stvara, ID.3 sa pet sjedišta postavlja nove standarde u kompaktnoj klasi.

volkswagen ID 3 - Predstavljen Volkswagenov ID.3

Digitalni, potpuno novo dizajnirani elementi zaslona i kontrola osiguravaju da će svaki vozač intuitivno pronaći svoj put u ID.3. Osim prikaza u pilotskoj kabini, novorazvijeni, centralno postavljen, deset inčni dodirni displej pruža vozačima sve ključne informacije.

Sve kontrole – uključujući one na električno podesivom višenamjenskom upravljaču – upravljaju se funkcijama dodira koje sadrže tipke osjetljive na dodir. Samo električni prozori i svjetla za upozorenje i dalje rade pomoću taktilnih prekidača.To je dopunjeno inteligentnom prirodnom kontrolom glasa.

Zahvaljujući App Connect-u, ID.3 se u roku od nekoliko sekundi može povezati s vašim pametnim telefonom.

Prilikom serijske proizvodnje, ID.3 će biti dostupan sa tri opcije veličine baterije. Osnovna varijanta ima iskoristivu količinu energije od 45 kWh i omogućava vožnju do 330 kilometara (prema WLTP). Pored ove, moći će se kupiti i u varijanti baterije sa 58 kW, što ID.3 omogućava domet do 420 km (prema WLTP).

volkswagen ID 1 - Predstavljen Volkswagenov ID.3

Najveća baterija ima snagu od 77 kWh, a njen raspon električne energije iznosi do 550 kilometara (po WLTP-u).

Zahvaljujući brzoj mogućnosti punjenja, ID.3 se može dovoljno napuniti za domet od oko 290 kilometara (WLTP) u roku od 30 minuta, koristeći snagu punjenja od 100 kW.

Same baterije su integrisane u podvozje. Ovo pozicioniranje ima pozitivan učinak na dinamiku vožnje jer pomiče težište u ID.3 znatno niže. ID.3 se takođe karakteriše optimalnom raspodjelom težine između prednje i zadnje osovine.

vw id - Predstavljen Volkswagenov ID.3

Vozilo se još uvijek ne može kupiti u Evropi. Cijena u Njemačkoj trebala bi biti oko 30.000 eura.

Foto: Volkswagen

cera - Predstavljen Volkswagenov ID.3