Vodeći turski proizvođač bespilotnih letjelica kompanija Baykar predstavila je prototip turskog bespilotnog borbenog aviona nazvanog “Bayraktar Kizilelma” (Crvena jabuka), koji je ova kompanija razvila domaćim resursima.

Razvijajući bespilotnu letjelicu Bayraktar TB2, koji predstavljaju radikalnu promjenu u ratnoj tehnologiji, Baykar je iza sebe ostavio važnu fazu u svojim studijama bespilotnih borbenih aviona, a prvi prototip takvog aviona je već ušao na integracijsku liniju, prenosi Anadolija.

“Bayraktar Kizilelma” će svojim agresivnim manevrima i naprednom umjetnom inteligencijom u budućnosti biti među najjačim elementima sigurnosnih snaga na bojnom polju.

Baykarov glavni tehnološki rukovodilac Selcuk Bayraktar najavio je da je ovaj projekt borbenog sistema bespilotnih letjelica (MIUS) nazvan “Bayraktar Kizilelma”.

“Nakon tri i po godine u proizvodnu traku ušla je veća i okretnija riba”, napisao je Bayraktar na društvenim mrežama.

Sistemi bez posade

Poručio je kako je “Kizilelma” cilj za kojim se ide dalje i kojem se uvijek teži.

“Uvijek će nas nositi naprijed i u budućnost. S ‘Bayraktar Kizilelmom’ želimo da naša nacija, koja stoljećima živi slobodno, zauzme svoje zasluženo mjesto na nebu i u svemiru razvijajući visoku tehnologiju s vizijom Nacionalnog tehnološkog pokreta”, naveo je Bayraktar.

“Budući da smo mislili da će ‘Kizilelma’ služiti našem narodu i čovječanstvu, odlučili smo se za ovaj naziv koji dolazi iz prošlosti naše drevne civilizacije svijet posmatra posljednji borbeni avion s petom generacijom lovaca. Ratni avioni s ljudskom posadom se više neće razvijati. Od sada će najmoćniji elementi bojnog polja biti sistemi bez posade. Mi radimo na tome da naša zemlja bude u utrkama budućnosti”, dodao je.

Radovi idejnog dizajna “Bayraktar Kizilelme” prvi su put podijeljeni javnosti 20. jula 2021. kao bajramski poklon na prvi dan Kurban-bajrama. Nakon osam mjeseci, bespilotni borbeni avion “Bayraktar Kizilelma” uključen je na integracijsku liniju.

‘Promjena ravnoteže na bojnom polju’

“Bayraktar Kizillelma”, koji će imati mogućnost slijetanja i polijetanja na brodovima s kratkim uzletno-sletnim stazama, poput broda TCG Anadolu, koji je Turska izgradila i trenutno provodi testove, igrati će važnu ulogu u prekomorskim misijama.

“Bayraktar Kizilelma”, koji je sposoban voditi zrak-zrak borbu poput borbenih aviona s ljudskom posadom s agresivnim manevrima, ovom će sposobnostima promijeniti ravnotežu na bojnom polju, za razliku od bespilotnih letjelica koje su razvijene domaćim i nacionalnim resursima i koje imaju veliki utjecaj u svijetu .

Avion, čije razvojne studije u potpunosti provode turski inženjeri i tehničari s iskustvom stečenim na projektima “Bayraktar TB2” i “Bayraktar Akinci”, pružit će efikasnost protiv zračnih ciljeva domaćom municijom.

Karakteristika malog radarskog presjeka, koja se smatra jednim od najkritičnijih pitanja u procesima projektiranja ratnih aviona s ​​posadom, također je uzeta u obzir u dizajnu “Bayraktara Kizilelme”.

Uzletna masa šest tona

“Bayraktar Kizilelma”, koji će zahvaljujući niskom radarskom tragu uspješno obavljati i najzahtjevnije zadaće, trebao bi imati uzletnu težinu od šest tona.

Avion će koristiti svu municiju koju su razvili turski inženjeri, a planirana nosivost mu je od 1.500 kilograma.

“Bayraktar Kizilelma” ima cilj ostati u zraku šet sati s radijusom misije od 500 nautičkih milja (926 kimometara).

Kompanija Baykar uspjela je učiniti Tursku jednom od rijetkih zemalja sposobnih za razvoj bespilotnih letjelica u ofanzivnoj klasi, a planirano je da prvi testni let bude obavljen 2023. godine, javlja Anadolija.