Početna BiH Predsjedništvo BiH usvojilo odluku o povratku žena i djece iz Sirije

Predsjedništvo BiH usvojilo odluku o povratku žena i djece iz Sirije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedništvao Bosne i Hercegovine usvojilo je protekle sedmice Odluku za povratak „24 osobe, žena i njihove malodobne djece, kao i djece bez roditeljskog staranje“, bivših stanovnika takozvane Islamske države koji trenutno borave u neuslovnim kampovima u Siriji i Iraku, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

U zaključku Predsjedništva BiH od 29. novembra, kojeg je danas na svom Twitter profilu objavio državni ministar sigurnosti, piše da Predsjedništvo “prepoznaje hitnu potrebu koordiniranog djelovanja nadležnih institucija BiH kako bi se osigurao siguran povratak u BiH, kao i reintegracija skupine od ukupno 24 osobe, žena i njihove malodobne djece, kao i djece bez roditeljskog staranja, državljana BiH”.

Odluka Predsjedništva BiH o prihvatanju bosanskohercegovačkih državljana, koji su proteklih godina boravili na teritoriji takozvane Islamske države, danas je stigla u Ministarstvo sigurnosti BiH, potvrdio je za BIRN BiH ministar Dragan Mektić. On je rekao da se povratak prve grupe očekuje uskoro i da se “već mjesecima razvija program kako ih zbrinuti u karantin”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je dilema za mnogo razvijenije zemlje, a Predsjedništvo je to olako prihvatilo“, kaže Mektić.

On je za BIRN BiH rekao da Ministarstvo sigurnosti nije dobilo spisak osoba čiji se povratak očekuje i da se domaće institucije i dalje suočavaju sa problemom identifikacije bivših stanovnika takozvane Islamske države.

„Da smo ranije dobili imena, bilo bi mnogo lakše provjeriti identitet. Mi imamo pripremljen spisak boraca ISIL-a, koji po dolasku u BiH moraju biti uhapšeni i predati Tužilaštvu BiH. A šta ako među povratnicima bude neko od tih boraca, za koga nemamo nikakve provjere?“, kazao je Mektić.

Alema Dolamić, čija se sestra trenutno nalazi u kampu u Siriji, je za BIRN BiH kazala da su dugo čekali odluku naše države da se žene i djeca vrate i “da budu na sigurnom”.

Ona kaže da se nada “da ovaj put neće biti problema”, nakon što se najavljeni povratak dijela građana BiH iz Sirije nije desio tokom ljeta, nakon što je počela turska ofanziva na dio Sirije u kome se nalaze dva kampa sa bivšim stanovnicima takozvane Islamske države.

„Mi porodice već dugo čekamo na odluku naše države da vrati žene i djecu. Neki od nas već dvije godine zapravo, neki malo kraće, ali je u biti svejedno, svi samo čekamo na taj trenutak kad će naši biti na sigurnom. Nadali smo se da će se nešto desiti prije zime i evo ovo bi mogao biti početak, ali ne zaboravite da je ovo samo jedan broj ljudi. Bez obzira na to ko je u pitanju, koje žene i koja djeca, mi porodice i dalje apelujemo da se rješenje nađe za sve ljude. Čim prije. Sretno smo ako bilo ko dođe, ali svi žele da njihovi članovi porodica dođu“, kaže Dolamić.

Mario Janeček, šef Odsjeka za borbu protiv terorizma Ministarstva sigurnosti BiH, nedavno je na konferenciji „Dani sigurnosti 2019“ kazao da se u kampovima u Siriji nalazi 50 muškaraca i isto toliko žena ali nije rekao koliki je ukupan broj građana odnosno djece koji se nalaze u kampovima.

Ministar Mektić je početkom novembra rekao da se radi o broju od 260 državljana BiH.

Humanitarne organizacije mjesecima upozoravaju države da ubrzaju procese povratka svojih građana jer uslovi u kampovima postaju sve teži, posebno za djecu. U kampu Al-Hol trenutno se nalazi više od 70.000 ljudi, među kojima je više od 90 posto žena i djece.

Zbog boravka na sirijskom ratištu, pokušaja odlaska i vrbovanja, Državni sud je pravosnažno osudio 25 muškaraca na ukupno 47 godina i dva mjeseca zatvora u 16 predmeta. Jedan od postupaka za ratovanje u Siriji, odnosno predmet protiv Ibre Ćufurovića, je u toku u Sudu BiH.

ASHA prodaja vozila