Početna Prijedorski region Predsjednik Skupštine grada organizovao prijem za predstavnike omladinskog sektora

Predsjednik Skupštine grada organizovao prijem za predstavnike omladinskog sektora

Predsjednik Skupštine grada Prijedor Mirsad Duratović danas je organizovao prijem rukovodstva Omladinskog savjeta Prijedor i Omladinskog savjeta Republike Srpske, kao i za predstavnicu Međunarodne organizacije za migracije iz kancelarije u Banjoj Luci.

Tema sastanka bila su dva projekta koje provode dvije krovne omladinske organizacije, kako na republičkom nivou, tako i na nivou Grada Prijedor. Projekti će biti realizovani uz finansijsku podršku i saradnju sa Međunarodnom organizacijom za migracije, Razvojnim programom Ujedinjenih nacija i Ministarstvom porodice, omladine i sporta Republike Srpske, uz podršku Grada Prijedor.

Projekat “Reload 2” Omladinskog savjeta Prijedor, obuhvata promociju zdravih stilova života kod djece i mladih i promociju sporta i sportskih klubova, te će obuhvatiti niz aktivnosti – predavanja na temu omladinskog organizovanja i psihološkog zdravlja, organizovanih posjeta konjičkim klubovima, vježbe i treninge u vodi i prirodi, časove zdrave kuhinje i podjele brošura o zdravlju djece i mladih, dok će centralni događaj u avgustu ove godine okupiti oko 30 sportskih klubova i mladih sportista, na frekventnim lokacijama u gradu, gdje će biti predstavljeni kolektivni i individualni sportovi, sportski klubovi i članstvo, a sve u cilju animiranja djece i mladih da njeguju zdrave stilove života i sportski duh. Predviđena je i nabavka opreme za aktivne sportske klubove u Gradu Prijedor, te promocija mladih i uspješnih sportista našeg grada, navode iz Omladinskog savjeta Prijedor i Odjeljenja za društvene djelatnosti, koje je nadležno za pitanja omladine i saradnju sa nevladinim sektorom.

“Ti se pitaš” projekat Omladinskog savjeta Republike Srpske i Međunarodne organizacije za migracije, koncipiran je na način da predstavnici republičkog Savjeta i lokalnih omladinskih savjeta, u 6 lokalnih zajednica Republike Srpske uključujući i Grad Prijedor, u dvodnevnoj sesiji razgovaraju sa aktivnim omladincima i mladim građankama i građanima Prijedora, te da se upoznaju sa njihovim idejama i zapažanjima, nakon čega je predviđena realizacija panel diskusije mladih i rukovodstva Grada sa ciljem aktivnijeg učešća mladih u procesima donošenja odluka i zagovaranjem omladinskih inicijativa.

Predsjednik Skupštine grada Prijedor Mirsad Duratović, naglasio je da podržava rad omladinskog sektora i inicijative koje dolaze aktivnim učešćem mladih u društveno-političkom životu, te da će se uvijek rado odazvati pozivu krovnih omladinskih organizacija, da u sklopu nadležnosti Skupštine, podrži njihov rad i kvalitetne ideje, te da pruži podršku u komunikaciji između mladih i Skupštine kako bi zajedno iznalazili rješenja i ideje za razvoj perspektive djeci i omladini.

Ognjen Vukojević ispred Odjeljenja za društvene djelatnosti, iskazao je zahvalnost predsjedniku Duratoviću i predstavnicima krovnih omladinskih organizacija zbog realizacije današnjeg sastanka. Ovo je prvi zajednički sastanak dvije krovne omladinske organizacije i rukovodstva Grada Prijedor, što je za rezultat već danas imalo produktivan radni sastanak na kojem smo razgovarali o projektima u gradu, međusobnoj saradnji i podršci Grada, projektnom menadžmentu i aktivnijem učešću na omladinskim projektima, ali i njihovom osposobljavanju da iste pišu i apliciraju na projektne pozive koji nisu samo projekti Gradske uprave. U slučaju stranih donatora i podrške u direktnoj komunikaciji omladinskih organizacija i međunarodnih donatora, Grad je u ranijem periodu zapostavio ovaj veoma bitan segment, a projekat “Reload 2” predstavlja praktičan primjer kako se takve ideje realizuju u praksi. Grad Prijedor i Odjeljenje za društvene djelatnosti ulažu maksimalne resurse u tom procesu, te uz podršku Gradonačelnika, Skupštine i Agencije za razvoj Grada Prijedor, uvjeren sam da ovakvim pristupom, prateći trendove, možemo postići zavidne rezultate, ističe Vukojević.