Početna Prijedorski region Predsjednik Skupštine grada obišao poljoprivrednike koji su pretrpjeli štetu od nedavnog nevremena

Predsjednik Skupštine grada obišao poljoprivrednike koji su pretrpjeli štetu od nedavnog nevremena

Predsjednik Skupštine grada Prijedor Mirsad Duratović posjetio je jučer u naselju Ališići poljoprivredne proizvođače koji su pretrpjeli značajnu štetu u posljednjem nevremenu koje je pogodilo ovo područje.

Nevrijeme praćeno gradom pogodilo je ovo naselje i uništilo velike površine pod poljoprivrednim kulturama a najviše štete su pretrpjeli proizvođači lubenice i dinje. Ovo naselje je poznato po većem broju proizvođača povrća na otvorenom prostoru koji svoje proizvode prodaju na štandovima uz magistralni put Prijedor-Sanski Most. Nakon ovog nevremena određeni broj proizvođača je doveden na rub egzistencije i opstanka u daljoj proizvodnji ovih kultura.

“Gradska uprava Prijedor je preko Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj već izvršila procjenu štete i zaprimila određeni broj zahtjeva za nadoknadu štete. Nadoknada će biti izvršena u skladu sa važećim Pravilnicima međutim to su minimalna sredstva koja neće ni izbliza pomoći ovim ljudima da ponovo pokrenu proizvodnju. S tim u vezi sagledaćemo sve mogućnosti da se i na drugi način, odnosno da se dodatno iz budžeta Grada jednim vidom jednokratnih pomoći pokuša pomoći ovim ljudima da nastave da se bave ovim poslom koji je za njih u suštini i izvor porodične egzistencije”- izjavio je Duratović

Jedna od oštećenih u nevremenu je i Jasmina Ališić koja je predsjednika Duratovića upoznala sa obimom štete i posljedicama na dalju proizvodnju lubenice.

” Kod nas je stradalo oko 7 dunuma lubenice i dinje i jako malo od onoga što je ostalo možemo iskoristiti, a najveću štetu su pretrpjele komšije kojima je je uništeno 13 odnosno 17 dunuma lubenice i dinje. Imamo dugovanja prema poljoprivrednim apotekama za sjemena i zaštitna sredstva koja sada ne znamo kako ćemo platiti a o novoj sjetvi ne smijemo ni razmišljati.” – izjavila je Ališićeva.