Početna Prijedorski region Predsjednik Skupštine grada na Drugom sajmu lokalnih zajednica zapadnog Balkana u Visokom

Predsjednik Skupštine grada na Drugom sajmu lokalnih zajednica zapadnog Balkana u Visokom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Skupštine grada Prijedora Mirsad Duratović učestvovao je u Visokom da Drugom sajmu lokalnih zajednica zapadnog Balkana.

Tema sajma bila je promocija lokalnih zajednica, a domaćin Semir Osmanagić koji je poznat po kampanji iskopavanja geoarheoloških ostataka kamenih blokova i promovisanju tvrdnji o postojanju bosanskih piramida blizu Visokog i u drugim mjestima.

Duratović je izjavio da je ovaj skup bio prilika da se razgovara o tome šta lokalna zajednica radi i koje alate koristi da bi se promovisala u oblasti turizma te da je bio u prilici, iako nije bio panelista, da prezentuje turističke potencijale grada Prijedora.
Mirsad Duratović, predsjednik Skupštine grada Prijedora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Govoreći o nekim novim modelima prezentovanja i razvoja turizma u lokalnim zajednicama govorio sam o tome da se recimo Prijedor kao domaćin četvrte etape biciklističke trke Beograd-Banja Luka od ove godine našao na mapi ove međunarodne biciklističke trke, da je taj događaj doveo više stotina biciklista u grad, koji su boraveći u njemu imali prilike da u gradu prenoće, da ga bar djelimično upoznaju te da stečene utiske prenesu na druge u svom okruženju, u svojoj zemlji, budući da se radi o međunarodnom sportskom događaju -rekao je Duratović.
On je dodao da je na sajmu prezentovao i druge manifestacije po kojima je Prijedor poznat kao što su Međunarodni festival horova, Književni susreti na Kozari, Likovna kolonija, razne smotre folklora te nedavnu održanu biciklijadu kada je u Prijedoru gostovala i reprezentacija BiH kao i da je Prijedor bio domaćin međunarodne trke u brdskom biciklizmu.

– Upravo sam istakao da je to predstavljanje putem sporta možda najbolje da se promoviše turizam. Potom sam govorio o nastojanju da razvijamo seoski turizam gdje se gostima nudi boravak na selu i domaća hrana, kao i o inicijativi da se uvežu turističke zajednice i nacionalni parkovi Prijedora – Kozara, Bihać-Una i nacionalni park Plitvice – rekao je Duratović.
On je dodao da se na ovom skupu razgovaralo i u sportu i o načinu finansiranja u lokalnim zajednicama.
– I u ovoj sferi Prijedor je predstavljen kao pozitivan primjer kako se lokalna zajednica odnosi prema tom pitanju. Tačnije na pitanje da li grad ulaže u sport i da li samo u profesionalni ili i školski, učesnike skupa sam upoznao da mi u Prijedoru imamo budzetsku poziciju za razvoj školskog sporta od 50.000 KM, a da su ukupna ulaganja u sport 1,2 miliona KM – naglasio je Duratović.
On je dodao da su na sajmu učestvovali predstavnici gradova Bihaća, Cazina, Doboja, Broda, Sarajeva, Goražda, Gračanice, Žepča i predstavnici ministarstava, kao i da je predložio da bi jedan od domaćina budućih ovakvih sajmova mogao da bude i grad Prijedor.

Prijedorgrad.org