“CIK BiH apsolutno postupa u skladu sa Izbornim zakonom BiH”, istakao je predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović.

Arnautović pojašnjava da su četiri radnje propisane da bi se došlo do konačnih rezultata izbora:

“Utvrđivanje rezultata, potvrđivanje rezultata, ovjera da se do tih rezultata došlo u skladu sa Izbornim zakonom BiH i na kraju objava u službenim glasnicima. Mi smo sada na ovom prvom koraku, utvrđivanju, ali je toliki pritisak. A to je u okviru naše redovne djelatnosti. Postavlja se pitanje kakvo je pravo povrijeđeno SNSD-a ili bilo koje druge stranke naredbom CIK-a da se pravilno utvrde izborni rezultati.”

Ističe da u CIK-u nisu svi bili saglasni da se krene sa ponovnim brojanjem glasova.

“Gospodin Vlado Rogić je bio i protiv odluke o raspisivanju izbora. Njegovo je tumačenje da nije trebalo ni raspisati izbore.”

Tvrdi da nema nikakve tromosti u brojanju rezultata, te da je sve u skladu sa vremenskim planom i zakonom.

“Naš je rok 22. oktobar da utvrdimo rezultate. Možda ćemo za sve nivoe utvrditi, možda za jedan nećemo stići do subote. A da izbore potvrdimo do 2.11.”

Odgovarajući na pitanje hoće li CIK poništiti izbore u Republici Srpskoj, Arnautović ističe da će se razmotriti sva pitanja koja zakon nudi.

” Teoretski, zakon je to predvidio. Ako je na biračkom mjestu tokom glasanja ili tokom prebrojavanja glasova došlo do takvih nepravilnosti koje utiču na rezultate izbora onda je CIK dužan da to poništi. U svakom slučaju to će pitanje biti raspravljeno”, dodao je.

Arnautović ističe da postoji 14 pojavnih oblika mogućih izbornih prevara.

“Od bugarskog voza… svašta se može desiti. Šta se desilo konkretno kod nas, to je proces koji se usklađuje. U Glavnom centru svaki sto ima pet brojača. Oni čine kao neki birački odbor, dakle rade njihov posao, popravljaju ono što su oni trebali uraditi. Vrši se ogroman pritisak na državnu instituciju”, pojasnio je predsjednik CIK-a za federalnu.ba.

(BN Foto:FTV)