Ipak, još uvijek ni u jednoj od dvije najveće opozcione partije koje će prema svemu sudeći dati kandidate za ove funkcije nisu prelomili. Mada, kako vrijeme odmiče čini se da bi u PDP-u mogle stvari biti jasnije.

Nakon što je prvo o tome progovorio Nebojša Vukanović, rekavši da je Stanivuković u kampanji za lokalne izbore prošle godine rekao Trivić da će je podržati kao kandidata opozicije za predsjednicu, to je potvrdila i sama Trivić.

A priče da bi na kraju upravo ona mogla ostati kao jedini kandidat za poziciju predsjednika RS ispred opozcije dodatno je podgrijao njen jedini konkurent Stanivuković. On je odgovarajući na navode o obećanju Trivić kazao kako je poznat kao neko ko drži do svojih obećanja.

Cijelu situaciju oko izbora kandidata često komplikuju i drugi istaknuti opozcionari stavljajući se na stranu Stanivukovića ili Trivić, pa čak i proglašavajući jedno od njih dvoje kao buduće predsjednike.
Sa druge strane u SDS-u potpuna tišina. Izgleda sve u skladu sa stanjem u partiji koja je uspavana, okoštala, sa manjkom entuzijazma.

 

Politički analitičar Velizar Antić kaže da prije svega, kandidati opozicije za mjesta Predsjednika RS i člana Predsjedništva iz RS su veoma bitna jer na neki način te dvije osobe, sa jedne strane, nose čitavu predizbornu kampanju, a sa druge ukoliko pobjede na izborima, otvaraju put i tome da u NS RS opozicija formira skupštinsku većinu.

Zato je, kako kaže, za čitavu opoziciju jako bitno da dobro promisle i na ove dve funkcije kandiduju najjače kandidate.
Po prirodi stvari, tvrdi naš sagovornik, dvije najjače opozicione partije SDS i PDP će dati kandidate za ove funkcije.

„Kod PDP-a je stvar poprilično jasna i u igri su dva kandidata Jelena Trivić i Draško Stanivuković. Da li je i kakvih dogovora unutar te partije bilo kada smo prošle godine imali lokalne izbore i da li je već tada pao dogovor da kandidat za gradonačelnika Banjaluke bude Stanivuković a da za mesto Predsednika RS kandidat bude Trivić, mi ne znamo, ali je to neki prirodni tok stvari. Po mom mišljenju Jelena Trivić je u ovom trenutku mnogo bliže poziciji da bude jedan od ova dva kandidata“, tvrdi Antić.

Za razliku od PDP i njihovih eventualnih kandidata u SDS-u su za sada ćutali oko potencijalnih imena.

„Ako je pitanje ko su dva kandidata u ovoj partiji za mesto Predsednika RS ili za člana Predsedništva iz RS, to su Mirko Šarović i Milan Miličević. Mirko Šarović jer je na mestu predsednika partije i samim tim na njemu je i najveća odgovornost za rezultat na sledećim Opštim izborima. Milan Miličević kao neko ko duži vremenski period ostvaruje izuzetno dobar rezultat u Tesliću i pored svih pritisaka vlasti kojima je izložen“, tvrdi Antić.
Pored ova četiri imena koja se za sada ističu u opozicionom bloku za dvije funkcije naš sagovornik smatra da bi i ime Nebojše Vukanovića trebalo ozbiljno uzeti u razmatranje.

„On je to svojim prethodnim radom u Skupštini RS zaslužio, a i na prošlom mitingu opozicije u Banjaluci videli smo da je raspoloženje naroda u tom pravcu.“

Kako kaže Antić, potrebno je naglasiti da pored odluke koja je prije svega na SDS-u i PDP-u oko kandidata za ove funkcije, i jedni i drugi bi trebali napraviti mnogo širi društveni konsenzus i sa ostalim opozicionim partijama, udruženjima i pojedincima kako bi se i njihovo mišljenje oko ovih bitnih pitanja čulo.

Jer, ukoliko SDS i PDP na izborima očekuju podršku čitavog opozicionog bloka, bilo bi dobro da i u same konsultacije oko kandidata uključe što širi blok.
On podsjeća da su ljudi iz PDP-a mnogo više isticali u javnosti svoje kandidate i u tim istupima su za sebe na neki način preuzeli funkciju kandidata za Predsjednika RS.

„Smatram da to nije dobar put i način na koji bi se trebala rešavati ova pitanja. Zašto je to tako? Ukoliko bilo ko od ovih partija očekuje širu podršku naroda na izborima, oni prosto moraju da osluškuju i šta im govori taj narod i da naprave što širi konsenzus oko ovih pitanja. Jasno je da je na rukovodstvu ovih partija najveća odgovornost za rezultat na sledećim izborima, i da će snositi najveće posledice svojih odluka. Bilo da ostvare pobedu i formiraju vlast ili da pretrpe poraz što će značiti potpuno novo pregrupisavanje opozicije nakon izbora. Ali i pored ove činjenice da je najveća odgovornost na njima i da će upravo i doneti odluku oko kandidata, mislim da bi trebali da u toj odluci konsultuju mnogo širi krug partija, udruženja i pojedinaca“, kaže Antić za BUKU.

Politikolog Darko Kuzmanović smatra da to što se tek sada počelo spekulisati o kandidatima opozicije za inokosne funkcije koji bi trebali da budu nosioci promjena u Republici Srpskoj, ali i Bosni i Hercegovini je totalna katastrofa.

„O tim pitanjima se trebalo glasno govoriti odmah poslije sezone ljetnjih godišnjih odmora a ne da se tako važne stvari zbog ličnih sujeta i nezadoboljstva pojedinaca guraju pod tepih. Odugovlačenje sa imenovanjem kandidata lično posmatram kao ponižavanje i nepoštovanje vlastitog glasačkog tijela jer se birači krajnje bespotrebno drže u neizvjesnosti. Ono što je zaista nevjerovatno jeste činjenica da opozicija očito nije naučila lekciju iz prethodnih izbornih ciklusa kada je žargonski rečeno, ime kandidata u javnost izbacivala ‘u pet do dvanaest’ čekajući gotovo poslednji rok i naravno, gubila svake izbore. Umjesto da se imena kandidata u javnost izbace godinu dana ranije kako bi glasači mogli da prate njihov rad, da izgrade stavove o njima, da se omoguće medijska sučeljavanja sa protivkandidatima, po običaju se čeka proljeće – uglavnom kraj aprila ili početak maja“, kaže naš sgovornik.

Što se tiče samih aktera, Kuzmanović je mišljenja da se SDS u javnosti prerano odrekao kandidature za predsjednika RS.

U PDP-u, shodno činjenici da je Stanivuković gradonačelnik Banjaluke, naš sagovornik naglašava da je Jelena Trivić svakako najbolji izbor kada govorimo o toj partiji.

„Međutim, imajući u vidu brojne međunarodne kontakte, iz ličnog ugla, prirodnije je bilo da PDP da kandidata za člana Predsjedništva BiH. To što gospodin Nešić podržava Stanivukovića, a gospodin Vukanović gospođu Trivić, je njihov izbor i to je legitimno ali, o kandidaturama se ipak odlučuje na stranačkom nivou i konačnu odluku o tome će donijeti ipak PDP“, kaže za BUKU Kuzmanović.

Kada govorimo o SDS-u, ta partija, prema riječima našeg sagovornika, nije ni blijeda sjena onog što je bila nekada.

„S razlogom ili ne, potpuno je uspavana, okoštala, sa manjkom entuzijazma, kvalitetnih i prije svega novih lica a činjenica da se o potencijalnom kandidatu u SDS za sada uopšte ne govori je samo jedna mala činjenica koja ide u prilog toj tezi. Prošlogodišnji lokalni izbori pokazali su da građani traže nova i nadasve, nekompromitovana lica i, ako ćemo se voditi tom tezom koja se u praksi pokazala kao potpuno tačna, ubjedljivo najbolji izbor SDS-a za kandidaturu za člana Predsjedništva BiH je predsjednik Glavnog odbora te stranke – Milan Miličević koji je istovremeno i načelnik opštine Teslić. Miličević ima izražen pobjednički mentalitet a u Tesliću je, unatoč ogromnim finansijskim sredstvima koja su čak sa republičkog nivoa uložena u njegovo svrgavanje sa pozicije načelnika, pobijedio SNSD čak četiri puta i napravio snažnu i uigranu stranačku infrastrukturu u ovoj lokalnoj zajednici. Pritom je novo lice na političkoj i medijskoj sceni, nekompromitovan i gotovo uvijek odmjeren i analitičan te kao takav predstavlja model modernog evropskog političara“, objašnjava Kuzmanović.

Sa druge strane, kaže on, ostali pojedinci koji slove za moguće kandidate ispred SDS-a su već dobro poznati – neki kao ratni političari devedesetih, a neki sa dugačkim političkim stažom od kojih smo do sada manje-više sve vidjeli.

„Takvi pojedinci, koliko god nezadovoljstvo bilo veliko, nikada ne bi mogli privući glasove apstinenata i mladih koji traže nešto novo. Kako bilo, činjenica je da priča oko kandidatura za inokosne funkcije neće ići jednostavno. Upravo zbog toga, lično sam još ranije u nekim analaizama predlagao uvođenje dvokružnog izbornog sistema koji bi jednom zauvijek stao u kraj ličnim sujetama pojedinaca i tako omogućio i veći broj kandidata ali veći legitimitet konačnog pobjednika. U svakom slučaju, praksa je pokazala da kasnije izbacivanje kandidature znači i manju šansu za pobjedu na izborima a pocjena je da će se kandidat za predsjednika RS kojeg će dati PDP, znati mnogo ranije nego kandidat da člana Predsjedništva koji će doći ispred SDS-a. Naravno, prostor za ‘lomljenje preko koljena’ postoji, ali je posmatrajući trenutnu situaciju, malo vjerovatan“, zaključuje naš sagovornik.

buka