Početna BiH PREDLOŽENE MJERE: Cijena benzina se može odmah smanjiti za 45 feninga

PREDLOŽENE MJERE: Cijena benzina se može odmah smanjiti za 45 feninga

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je danas predstavila mjere kako bi se ublažio inflatorni udar na građane.

Riječ je o izmjenama Zakona o akcizama, Zakona o minimalnoj plati, Izmjenama Zakona o PIO, ali i mjerama koje se tiču poskupljenje struje privrednim subjektima u FBiH.

“Vlasti u BiH spavaju. Mi kao opozicija možemo uputiti ovaj prijedlog u proceduru, a danas je i pušten”, rekao je na konferenciji za novinare državni parlamentarac Saša Magazivnović, te dodao kako bi se po njihovom prijadlogu cijene benzina smanjile i za 45 feninga, u zavisnosti od vrste.

Naglasio je i da zakonom neće biti propisan rok trajanja, predložen je u hitnoj procedure, a njegovim usvajanjem, rezultati u praksi mogu biti vidljivi odmah.

“Smatramo da će time i proizvodne i uslužne djelatnosti u čijem formiranju učestvuje cijena goriva morati ići ka dolje.”, govori Magazinović, naglašavajući kako je zakon vrlo jednostavan, te da se, uz malo drugačiji model može korsititi i u budućnosti.

U svom oobraćanju Damir Mašić, šef kluba zastupnika SDP BiH u Parlamentu FBiH, je rekao da da imaju i zaključke da Vlada FBiH donese mjere kontrole rasta cijene osnovnih životnih namirnica, te da konačno aktivira robne rezerve.

“Nastavićemo insistirati, u martu očekujemo sjednice, na usvajanju Zakona o minimalnoj plati. Na kraju postavljam pitanje, šta radi Vlada FBiH u vezi svega ovoga, šta radi Ministarstvo trgovine čiji je zadatak da vrši kontrolu kretanja cijena? Imamo Vladu koja spava, resornog ministra koji spava, premijera koji spava”, zaključio je Mašić.