U Prijedoru je danas otvoren Centar za podršku kompanijama u drvoprerađivačkom sektoru – resursni centar u okviru “REPRO” projekta koji Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” realizuje uz podršku EU.

Rukovodilac “REPRO” projekta Saša Karalić rekao je da je otvaranje resursnog centra najvažnija aktivnost, osim niza drugih u projektu.
“Cilj projekta je stvaranje uslova za podršku razvoju drvoprerade u Prijedoru i prijedorskoj regiji”, rekao je Karalić novinarima.
On je naveo da resursni centar ima operativni, kancelarijski prostor, multimedijalni centar dostupan svim drovprerađivačima, ali i ostalim privrednim subjektima za konferencije, skupove, sastanke, edukacije, kao i mali izložbeni prostor gdje će biti predstavljani proizvodi lokalnih drvoprerađivača.
“Ostale aktivnosti su obuka radne snage, učenika i zaposlenih iz savremenih, pogotovo CNC tehnologija, promocija privrednih subjekta, zatim digitalna platforma koja pored promocije služi i kao baza podataka i pruža i informacije o dostupnim podsticajima, javnim pozivima, povezivanju s drugim firmama, te pruža podršku u pisanju projekata”, rekao je Karalić i podsjetio da se sve usluge privrednicima pružaju bez naknade.
V.d. direktora Agencije “PREDA-PD” Aleksandar Drljača istakao je da je ovo nastavak dugogodišnje dobre saradnje Agencije sa drvoprerađivačima koji su odavno prepoznati kao zamajac razvoju privrede u ovom gradu.
“Imamo 31 firmu u drvopreradi sa više od 600 radnika i sa 40 miliona maraka prihoda godišnje”, dodao je Drljača.
Resursni centar otvoren je u prostorijama Poslovnog centra Prijedor, a partneri Agencije “PREDA” u ovom projektu su Klaster “DRVO-PD” Prijedor i privredni subjekat “Gavranović” iz Prijedora.
Projekat se realizuje u okviru “EU za biznis” /EU4Business/ programa, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora, a zajednički ga finansiraju EU s 15 miliona evra i NJemačka s 1,1 milion evra.

prijedorgrad