Početna BiH Praznici napunili ARI i kovid ambulante u Srpskoj

Praznici napunili ARI i kovid ambulante u Srpskoj

Novi soj virusa korona, kao i veći broj naših građana koji su iz inostranstva doputovali u Republiku Srpsku da proslave praznike, u posljednjih desetak dana doveo je do naglog rasta broja novozaraženih virusom korona.

Potvrdili su ovo za “Nezavisne novine” u domovima zdravlja širom Srpske, gdje navode da je evidentno da se susrećemo s novim talasom pandemije.

Mladen Šukalo, šef porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka, kazao je da je povećan broj novooboljelih te da razlog za ovaj nagli skok možemo naći u novom soju virusa korona, koji je izuzetno virolentan.

“Veliki je broj pregleda jer se naši građani na bilo koji simptom koji se javi, a upućuje na akutne respiratorne infekcije, donekle u strahu, odlučuju da idu doktoru”, kazao je Šukalo. Dodao je da u ARI ambulantama banjalučkog Doma zdravlja dnevno imaju oko 400 pregleda te više od 150 pregleda u kovid ambulantama.

“Ovo je veliki broj pregleda, posebno ako uzmemo u obzir da mi treba da se bavimo i pružanjem drugih usluga primarnog nivoa zdravstvene zaštite, da liječimo i druga akutna oboljenja”, rekao je Šukalo za “Nezavisne”, dodajući da je angažovano oko 20 timova ljekara u Poliklinici u Banjaluci. Istakao je da je evidentno da je slična epidemiološka situacija i u zemljama u okruženju.

“Preporuka građanima je da im, pri pojavi prvih simptoma, kao što su blago povišena temperatura, blaga opšta slabost, kihanje, sekrecije iz nosa, prvi korak bude da uvedu simptomatsku terapiju, a to je mirovanje kod kuće, izolacija, uzimanje sredstava protiv temperature i bolova te vitamina. U slučaju da dođe do intenziviranja simptoma, odnosno ako je temperatura povišena duže od tri dana, ako osoba ima osjećaj kratkoće daha ili otežanog disanja, da se javi ljekarima i dođe na pregled”, naveo je Šukalo, dodajući da ne treba zaboraviti da u ovom zimskom periodu nije sve kovid infekcija te da postoje i uobičajene respiratorne infekcije.

Kako je za “Nezavisne novine” kazao Mladen Grujičić, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Bijeljina, došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije, posebno u posljednjih desetak dana, od Nove godine do danas.

“U ovom periodu imamo sve veći broj novoinficiranih. Već slobodno možemo govoriti o novom talasu virusa korona”, naveo je Grujičić. Dodao je da je omikron soj virusa korona, koji se dosta brže širi, doveo do ekplozije pandemije svugdje u svijetu, a posebno na području Evrope, te se prenio i na naše prostore.

“Mi smo dio Evrope, to se prenosi na naše područje i možemo očekivati i dalje povoćanje broja novoinficiranih na području Bijeljine”, rekao je Grujičić, ističući da u ovom periodu očekuje i rast broja oboljelih kako od korone, tako i od drugih respiratornih infekcija.

“Apelujemo na sve građane da se vakcinišu, vidjeli smo da vakcina ima efekta, a to je sprečavanje hospitalizacije i težih simptoma kovida-19”, kazao je Grujičić.

Da je do povećanja broja pacijenata došlo i u Domu zdravlja Prnjavor, za “Nezavisne novine” potvrdio je Bojan Subotić, direktor ovog doma zdravlja. On je naveo da je zbog brojne dijaspore koja je vrijeme praznika provela u Srpskoj primijećen i veći priliv pacijenata koji se testiraju na virus korona.

“U respiratornoj ambulanti dnevno bude pregledano od 80 do 90 pacijenata”, kazao je Subotić.