Početna Vijesti Pravoslavnim vjernicima počeo šestonedjeljni Božićni post

Pravoslavnim vjernicima počeo šestonedjeljni Božićni post

Počeo je šestonedjeljni Božićni post, kojim se vjernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.  Post je prvi korak na putu spasenja, važan za duhovni i telesni život, vrijeme kada se pronalazi mjera u svemu.

Trebalo bi da nauči čovjeka suzdržavanju, ne samo od masne hrane, već i od svega što udaljava od Boga – zlobe, uvreda, bijesa, nedoličnog ponašanja. Vjeruje se da je Božićni post uveden još u 4. vijeku, dok je puno trajanje, od 40 dana, dobio u u 12. vijeku. Prema tumačenju vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji od uzdržavanja od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih djela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta tjelesni i duhovni.

Ciljevi su, kako je savjetovao vladika Nikolaj, “očišćenje tijela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tijela, a sve radi proslavljanja Boga i poštovanja njegovih svetitelja”.
Kako se hraniti tokom posta

Po načinu ishrane, Božićni post nije zahtijevan. Riba je dozvoljena vikendom, na Vavedenje Presvete Bogorodice i Nikoljdan, bez obzira u koji dan padnu. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima, osim srijede i petka koji se poste “na vodi”.

Posljednja sedmica pred Božić posti se strože, bez upotrebe ribe i ulja, sa hranom spremljenom samo na vodi. Post ne podrazumijeva jednoličnu dijetu ili gladovanje, već uravnoteženu ishranu namirnicama biljnog porijekla. Ukoliko nam se tokom posta javi nervoza i loše misli, očigledno je da postoji neki problem i onda je najbolje prekinuti post. Sveštenstvo savjetuje, takođe, da ljudi koji imaju neku hroničnu bolest, djeca i trudnice izbjegavaju post.

Voda: posna hrana koja nije spremana na ulju i koja ne sadrži ulje u sebi;

Ulje: to su posna jela koja mogu biti pripremljena na ulju ili ga mogu sadržati u sebi

Riba: posti se na ulju, ali su tog dana dozvoljeni riba i vino;

Bijeli mrs: jede se sva hrana osim mesa (dakle, i sir, mleko, jaja i sl.);

Suhojedenje: kada je ovo propisano, jedu se samo suh hljeb i voda ili voće.