Manjak suncokretovog ulja će u Njemačkoj biti jako izvjestan. Stručnjaci predviđaju da na njemačkom tržištu neće biti dovoljno ulja za potrošače, ugostitelje, kao i za proizvođače hrane.

Zbog rata u Ukrajini udruženja iz proizvođačke industrije u dogledno vrijeme ne očekuju poboljšanje situacije. Velike tvrtke poput McDonald’sa već su promijenile mješavinu ulja za prženje pomfrita, a i drugi ugostitelji će na vrijeme morati reagirati.

“U svakom slučaju, vidimo da su cijene ulja za jelo drastično porasle”, kaže Thomas Geppert iz Udruge hotelijera i restorana Dehoga u Münchenu.

“Sasvim je izvjesno da će ugostitelji prilagoditi svoje recepte”, dodaje Geppert.

U nedavnom istraživanju ove Udruge, 95 posto njezinih članova je imalo probleme s opskrbom jestivim uljem. Brašna je također manje nego inače, što je također stvorilo problem ugostiteljima.

Iako košta i do pet eura po boci, suncokretovo ulje tjednima je uvelike rasprodano u supermarketima. Manjak ulja je odavno zahvatio i velike restoranske lance.

“Koristimo mješavinu biljnih ulja za prženje naših krumpirića, a suncokretovo ulje čini samo mali dio te mješavine”, kaže glasnogovornica McDonald’sa u Njemačkoj.

“Zbog ograničene dostupnosti, privremeno ćemo smanjiti udio suncokretovog ulja”, kaže glasnogovornica i navodi kako njihovi gosti mogu očekivati pomfrit uobičajene kvalitete.

Iz Udruženja za preradu uljarica (Ovid) iz Njemačke kažu kako se situacija s opskrbom suncokretovim uljem u dogledno vrijeme neće poboljšati. Na situaciju trenutno utječe rat u Ukrajini, koja je najvažniji svjetski proizvođač suncokretovog ulja.

Repičinog ulja bi trebalo biti dovoljno na tržištu, međutim nema ga, jer su kupci kupovali više nego što im je potrebno.

Zbog problema su uljem u idućim mjesecima predviđaju se daljnja poskupljenja mnogih namirnica. Poskupit će i hrana u restoranima, kao i pekarski proizvodi.

McDonald’s je svojim voditeljima restorana već naložio korekcije cijena na jelovniku.