Početna BiH POZIV POLITIČARIMA DA RADE NA STABILIZACIJI POLITIČKIH PRILIKA

POZIV POLITIČARIMA DA RADE NA STABILIZACIJI POLITIČKIH PRILIKA

Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske i Udruženje poslodavaca FBiH pozvali su najviše predstavnike političkih partija i institucije na svim nivoima u BiH da učine najveće napore sa ciljem stabilizacije političkih prilika u zemlji.
Poslodavci su pozvali predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u BiH da što prije započnu aktivnosti na donošenju ključnih reformskih zakona sa ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta i jačanja ekonomije.

“Negativna politička retorika kojoj svjedočimo u posljednje vrijeme nanosi veliku štetu privredi i negativno utiče na životni standard građana”, navedeno je u zajedničkom saopštenju i istaknuto da nestabilna politička situacija ne samo da odbija nove investitore, nego uzrokuje i povlačenje ili zaustavljanje započetih investicija.

Poslodavci su naglasili da se značajan broj izvozno orijentisanih kompanija susreće sa problemom potpunog otkazivanja postojećih ili nemogućnosti dobijanja novih narudžbi, a kao razlog strani partneri navode političku nestabilnost u BiH.

“Na ovaj način direktno su ugrožene privredne aktivnosti u zemlji, radna mjesta, ali i javni prihodi”, istakli su poslodavci.

Poslodavci smatraju da je potrebno što prije omogućiti neometano funkcionisanje institucija izvršne i zakonodavne vlasti da bi se omogućilo donošenja odluka i zakona neophodnih za jačanje stabilnosti i poboljšanje poslovnog ambijenta.