Početna Prijedorski region Pozitivan poslovni rezultat prijedorskog rudnika

Pozitivan poslovni rezultat prijedorskog rudnika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Rudniku “Arcelor Mittal Prijedor” su za 15 godina postojanja proizvedena 24 miliona tona koncentrata željezne rude, ukloljeno 130 miliona tona jalovine, dok je više od 120 miliona KM uloženo u poboljšanje proizvodnog procesa, te isplaćeno 285 miliona KM za radnička primanja i više od 1,1 milijardu KM dobavljačima.

Direktor Rudnika Mladen Jelača rekao je da je u prošloj godini proizvedeno i prodato oko milion i po tona koncentrata željezne rude i realizovano šest miliona KM investicija u poboljšanja operativnog segmenta rada, a da je plan za iduću godinu 1,55 miliona tona rude.

Ponosan sam na znatan i kontinuiran doprinos koji smo dali ekonomskoj i socijalnoj stabilnosti i razvoju grada Prijedora i Republike Srpske. Savladali smo mnoge izazove, a još mnogo ih je pred nama. Kroz sve to održavali smo visok kvalitet u svakom segmentu poslovanja“, izjavio je Jelača Srni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je napomenuo da je 2019. godina bila vrlo teška za industriju čelika u cijelom svijetu, i to zbog usporenog rasta najvećih ekonomija u Evropi, prije svega u NJemačkoj, odnosa u svjetskoj trgovini, kao i Evrope sa SAD i Kinom, te najavljenog Bregzita.

To je dovelo do smanjene potražnje za čelikom, uključujući manju potražnju u automobilskoj industriji, građevinskom sektoru i kućanskim aparatima. Visoke takse u EU za emisiju ugljen-dioksida, te velika konkurentnost kineskih i istočnoevropskih proizvođača, doveli su do ogromnih gubitaka u čeličanima sa integralnom proizvodnjom, uključujući i Željezaru Zenica koja je naš jedini kupac“, naveo je Jelača.

On je istakao da je, uprkos ovim problemima, prijedorski rudnik uspio da ostvari pozitivan rezultat i izmiri sve obaveze prema radnicima, državi, povjeriocima i poslovnim partnerima, ali i da investira u poboljšanja proizvodnog procesa.

Predsjednik Sindikalne organizacije “Arcelor Mittal Prijedor” Saša Kukolj naveo je da je među 800 zaposlenih 740 radnika sa ugovorom na neodređeno vrijeme, a među njima je 520 članova ovog sindikata.

Prosječna plata u 2019. godini bila je 1.100 KM i nemamo radnika sa najnižom platom u Republici Srpskoj. Definisani su cijena rada, koeficijent i stimulacija, a radnici primaju regres od 2.000 KM. Poslodavac ispunjava sve obaveze prema radnicima u skladu sa zakonima i kolektivnim ugovorima“, rekao je Kukolj Srni.

ASHA prodaja vozila