Početna Prijedorski region POZDRAVLJENA ODLUKA VLADE RS DA SE ODGODI DOKAPITALIZACIJA RŽR “LJUBIJA”

POZDRAVLJENA ODLUKA VLADE RS DA SE ODGODI DOKAPITALIZACIJA RŽR “LJUBIJA”

Vlada Republike Srpske predložila je na jučerašnjoj sjedici da se van snage stave odluka o povećanju kapitala Rudnika željezne rude “Ljubija” i odluka o trećoj emisiji obveznica, te da se tako odgodi dokapitalizacija rudnika. Investiciono-razvojna banka Republike Srpske zadužena je da Upravnom odboru RŽR “Ljubija” uputi zahtjev za sazivanje vanredne Skupštine akcionara. Ovo je na današnjoj pres konferenciji rekao Slobodan Javor, gradonačelnik Prijedora. Razlog je kratak vremenski period za izuzimanje objekata i zemljišta iz imovine RŽR “Ljubija”, koji su od interesa za lokalnu zajednicu.

“Ovo je pokazatelj odlične saradnje i koordinacije između republičkog i lokalnog nivoa vlasti. Sramotno je da su svi oni koji danas pozivaju na proteste isti ti koji su zaključili najštetnije ugovore po Republiku Srpsku, po Rudnik “Ljubija”. Ovo preduzeće nosi naziv Rudnici željezne rude “Ljubija”, a u ugovoru iz 2004. godine je navedeno da se to preduzeće ne može baviti svojom osnovnom djelatnošću, a to je eksploatacija željezne rude. Sramotno i žalosno”, rekao je Javor.

Dragoslav Kabić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Prijedor i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske novinarima je rekao da je Vlada RS u cjelosti ispoštovala stav Gradskog odbora SNSD-a u vezi sa dokapitalizacijom Rudnika “Ljubija”.

“Naš stav je bio jasan od samog početka. Rudarenje da, ali nakon eksproprijacije zemljišta koje se nalazi u sastavu Rudnika “Ljubija”. Nije predmet rudarenje, već da se svi objekti i zemljište prebace na Grad ili državu i da dalje raspolaganje sa tim ima narod koji je gradio Rudnik i Prijedor”, rekao je Kabić.

Iza svega, kako je naglasio Javor, stoji želja za nastavkom rudarenja, otvaranjem novih radnih mjesta i oživljavanjem Ljubije. Nije to hir pojedinaca, već želja mještana Ljubije, naglasio je Javor. Smatra da opozicija želi da iskoristi svaki momenat da ljude pozove na proteste iako iza tog ne stoje utemeljeni stavovi.

“Dovode u zabludu naše građanstvo. Poenta priče je da svi zajedno želimo da se nastavi rudarenje, ali želimo dobrobit našoj lokalnoj zajednici, da se izuzmu sve one nekretnine koje su od interesa za naš Grad i naše sugrađane. Međutim, to niko od opozicionih predstavnika ne govori, već jednostavno pozivaju na protest i navode da se prodaje državni kapital,a niko ne pominje za šta se mi zaista borimo”, dodao je on.

Javor je pozvao ljude iz opozicije da sutra dođu, ne na mali, nego na veliki gradski trg da budu dio “Dana sporta” i podrže sportiste, reagujući tako na najave opozicije da će sutra u 18.00 časova, u isto vrijeme kada su ranije zakazani “Dani sporta”, održati proteste protiv dokapitalizacije Rudnika “Ljubija”.

Upravni odbor RŽR “Ljubija” uputio je danas zahtjev Skupštini akcionara ovog preduzeća za sazivanje vanredne sjedice 16. septembra.