Početna Prijedorski region Povratnici žele izmjenu trase: Nude njive za auto-put kod Prijedora

Povratnici žele izmjenu trase: Nude njive za auto-put kod Prijedora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, danas je održao sastanak s predstavnicima MZ Kamičani, kod Prijedora, na kojem je razgovarano o budućoj trasi auto-puta kroz tu lokalnu zajednicu, te najavio podršku u zaštiti njihove imovine.

“Potpuno podržavam zahtjeve stanovnika MZ Kamičani, ali i zahtjeve stanovnika mjesnih zajednica Kozarac, Kevljani, Kozaruša i Trnopolje. Oni ne prihvataju predloženu trasu, koja će ugroziti mnogobrojne stambene objekte i farme, ali nude rješenje da se auto-put gradi kroz polja, čime će biti izbjegnuto rušenje stambenih objekata”, naglasio je Salkić i pozvao predstavnike Ministarstva saobraćaja i veza RS da razgovaraju sa stanovnicima Kamičana i drugih naselja da uvaže njihove zahtjeve.

Vlasti RS moraju da poštuju Dejtonski mirovni sporazum, odnosno Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, s obzirom na to da se planiranom trasom auto-puta Banjaluka – Prijedor predviđa rušenje većeg broja povratničkih kuća i uništavanje imovine, s čim se povratnici i vlasnici imovine ne slažu te insistiraju na promjeni trase auto-puta, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, danas je istakao da planirana trasa auto-puta Banjaluka – Prijedor, u dijelu povratničkog naselja Kozarac, dijeli ovo naselje na dva dijela, predviđa rušenje većeg broja povratničkih kuća i oduzimanje poljoprivrednog zemljišta povratnika, ali i onih koji se još nisu vratili.

“Na ovaj način ugrožava se pravo protjeranih, izbjeglica i raseljenih osoba da se slobodno vrate u svoje predratne domove u Kozarcu, pravo garantirano Aneksom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma”, poručio je Komšić.

ASHA prodaja vozila