Početna BiH Povratnici očistili izvor rijeke Dabar

Povratnici očistili izvor rijeke Dabar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na lokalitetu pećine i izvorišta rijeke Dabar, nadomak istoimenog sela, u proteklu subotu organizovana je velika akcija čišćenja i uređenja cijelog tog lokaliteta.

Akciju su organizovali povratnici u selo Dabar, ali i mještani ovog i drugih sela na području Sanskog Mosta, koji danas žive mahom u gradovima na području Republike Srpske i Srbije. Akcija je nazvana “Dabar izvor 2020”, a odazvao joj se veliki broj učesnika, te je obuhvatila košenje trave i uklanjanje guste vegetacije kako bi se omogućio lakši prilaz ovome prirodnom bogatstvu. Također, učesnici su očistili i put kojim se iz pravca sela Dabar stiže do ovoga lokaliteta. Učesnici akcije kažu da, iako većina njih više ne živi na ovome prostoru, u svojim srcima i dalje nose prirodne i druge znamenitosti kao što su pećina i vrelo rijeke Dabar i druge.

“Kao dječak sam na ovo mjesto dovodio blago i napajao ga. Za sve mještane Dabra pećina i izvor imaju posebno značenje i nalaze se u našim srcima bez obzira gdje smo i gdje sada živimo. Generacije su odrasle na ovome mjestu i uvijek mu se rado vraćamo”, kaže Rade Brajić, jedan od učesnika akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i brojna druga sela na području Sanskog Mosta koja su prije rata nastanjivali mještani srpske nacionalnosti, i Dabar je opustio u poslijeratnom periodu i danas ga nastanjuje veoma mali broj mještana, mahom starijih osoba. Dabarska pećina jedan je od prirodnih dragulja koji se nalazi na području općine Sanski Most. Svega pedesetak metara od pećine nalazi se izvor rijeke Dabar.

Voda u ogromnom mlazu, stvarajući snažan huk, izvire iz stijene, otičući riječnim koritom čija je dužina nekoliko kilometara. Rijeka Dabar zmijoliko vijuga kroz kanjon koji je obrastao bogatom vegetacijom i ulijeva se u Sanu. Radi se o potpuno čistom riječnom vodotoku, a dobri poznavaoci rijeke kažu da se ona slobodno može piti na izvoru i ušću. Kanjon Dabra predstavlja ekološki raj, nenarušen je izgradnjom i od prije nekoliko godina proglašen je prirodnim dobrom od posebnog značaja.

nezavisne.com

ASHA prodaja vozila