Početna Prijedorski region Povodom Dana evropskog kulturnog naslijeđa, radionica „Šta se krije iza maske?“

Povodom Dana evropskog kulturnog naslijeđa, radionica „Šta se krije iza maske?“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Šta se krije iza maske ?“ bio je naziv radionice koju su u lapidarijumu Muzeja Kozara povodom Dana evropskog kulturnog naslijeđa organizovali Muzej i Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor. Marija Radaković, viši kustos Muzeja Kozare, rekla je „ da su maske karakteristične za neke narodne običaje“. -Ovo je naš pokušaj da pokažemo da postoje raznorazni razlozi zašto se ljudi maskiraju, da je to naša tradicija koju treba da sačuvamo, kao što treba da znamo zbog čega je to tako. – rekla je Radaković i dodala da je ovo jednostavan način da se djeci pokaže kako se od papira, vode i brašna mogu napraviti maske koje je 15 –tak mališana bojilo.

Na ideju da se Dan evropskog kulturnog naslijeđa obilježi upravo maskama došla je Marina Krneta , vaspitač za tradicionalne igre i pripravnik u Muzeju Kozare. Kaže da se ovaj Dan tradicionalno, mada datira od 1985. godine, obilježava od 1999. godine. – Kao kulturni događaj za jesen. Tematika ovogodišnjeg Dana evropskog kulturnog naslijeđa je naslijeđe i obrazovanje, a mi smo odlučili da temu usmjerimo ka maskama i maskiranju. Sve povezano s tradicionalnim maskama, pa i samom načinu izrade kako bi djeca povezala tradiciju i današnjicu- rekla je Krneta i dodala da na ovim prostorima maske između ostalog možemo povezati i sa običajima čarojica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Šormaz, direktor Udruženja za očuvanje tradicije, podsjeća da su osnovani s ciljem prenošenja tradicije i običaja na mlađa pokoljenja . – I nema ništa ljepše od ove radionice kada se djeca od pet, šest godina uče oslikavanju maski koje su dio određenih običaja i tradicije našeg naroda. – rekao je Šormaz i naglasio da je ovo jedna od redovnih aktivnosti njihovog tradicionalno vaspitanog obrazovnog centra, kao dijela ovog Udruežnja.

kozarski.com

ASHA prodaja vozila