fbpx

Povišeni krvni tlak je uzrok brojnih bolesti – evo kako ga spriječiti

Ograničite unos soli i tako smanjite rizik od moždanog udara za 24 %, a rizik od koronarne bolesti srca za 18 %.

Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije posebno se ističe ona o konzumaciji soli, tačnije o primjerenom dnevnom unosu kuhinjske soli do 5 g, dok kod nas prosječni građanin unosi čak duplo veću količinu od 11,6 g.

Zasolite hranu bez korištenja soli! Evo 6 najukusnijih ideja

“Okusi se pamte i netko tko od djetinjstva jede slanu hranu za njom ima i stalnu potrebu. Ali nekada je sol služila kako bi prikrila nedostatke pri kuhanju pa sol ono što danas traže u hrani.”, istaknuo je Chef Ognjenović te napomenuo kako je važno zapamtiti da unos plus potrošnja daju rezultat nula, što znači kako je važno uvijek jesti umjereno i svjesno unositi namirnice u organizam”

Sol je važna za normalan rad ljudskog organizma. Sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka, bitna je u prijenosu električnih impulsa u živcima i mišićima te pri apsorpciji hranjivih tvari u tankom crijevu. Istovremeno, prekomjeran unos kuhinjske soli jedan je od najvažnijih uzroka nastanka povišenog krvnog tlaka i time uzrokuje i povećani rizik za razvoj srčanog i moždanog udara, bubrežnih bolesti, osteoporoze, ali i nekih malignih bolesti.

“Ne govorimo protiv soli, nego o načinu na koji se ona mora koristiti da ne bi ostavila negativne posljedice na naše zdravlje. Nije jednostavno smanjiti unos soli, ali jednom kad odlučite nakon nekoliko dana konzumiranja namirnica bez soli smanjit će se i potreba za njom. Umjereno dosoljavanje hrane u kućanstvu i nije toliki problem, ali je važno znati čitati deklaracije proizvoda koje kupujemo i na kojima je jasno istaknuto što se u njima nalazi. Skrivena sol je opasna, a možemo je pronaći u pekarskim i suhomesnatim proizvodima, koncentratima, konzerviranoj hrani….”, pojašnjava dr. Portolan Pajić.

Origano – smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, ateroskleroze i preranog starenja

Začini umjesto soli

Ljudi često misle kako je kuhanje komplikovano i oduzima puno vremena, no ne mora uvijek biti tako. Sol je sastavni začin većine jela, no unos soli možete svakako smanjiti, a da pri tome ne ugrozite okus jela. Jednako tako, sol možete zamijeniti i nekim drugim začinima koji su dobri za srce poput chilija, crvene paprike, papra, bosiljka, ružmarina, kardamoma, origana, kima, currya i limunovog soka.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila