Početna BiH Povećanje plata radnicima u školama, kulturnim institucijama, pravosuđu i javnim službama

Povećanje plata radnicima u školama, kulturnim institucijama, pravosuđu i javnim službama

Vlada RS utvrdila je danas, na 197. sjednici, u Banjaluci, po hitnom postupku, set prijedloga izmjena zakona o platama: Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima , Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u javnim službama , Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa, te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda.

Razlog za donošenje ovih zakona je uvećanje platnih koeficijenata kako bi se dodatno povećale plate zaposlenih radnika u navedenim oblastima čija neto plata je ispod prosječne neto plate zaposlenih.

Predloženi zakoni su dio seta mjera za povećanje plata zaposlenih, budući da se platni koeficijenti zaposlenih čija neto plata je ispod prosječne neto plate zaposlenih uvećavaju za 5%, u skladu sa sporazumom između Vlade i reprezentativnih sindikata od 3. juna 2022. godine.

Izmjena ovih zakona predstavlja još jednu od mjera Vlade koje doprinose privrednom rastu i povećanju plata radnika, kao i poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih .