Početna Vijesti Povećanje minimalca u FBiH moguće do ljeta

Povećanje minimalca u FBiH moguće do ljeta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici u FBiH nemaju zagarantovanu minimalnu platu zato što Opšti kolektivni ugovor o radu nije na snazi, a Vlada FBiH ne pridržava se svoje zakonske obaveze da utvrđuje minimalac, kaže Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

 Vlada obavezana

Ova situacija trebala bi biti promijenjena do ljeta donošenjem zakona o minimalnoj plati, na čemu insistiraju federalni parlamentarci iz SBB-a i SDP-a. Ističu da zakon mora biti usvojen i da će minimalac, koji iznosi 406 KM, biti povećan, samo je pitanje na koliko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat insistira da minimalna plata bude 630 KM, u Vladi su za Avaz juče rekli da postoje uslovi da ona bude blizu 500 maraka, dok se poslanici iz SBB-a i SDP-a nadaju iznosu od barem 700 KM, imajući u vidu da je potrošačka korpa za četveročlanu porodicu premašila 2.000 maraka.

U proceduri je zakon o minimalnoj plati, ali se o njemu Vlada nije izjasnila. Ovo pitanje aktuelizovano je na tematskoj sjednici Predstavničkog doma. Tada je većinom glasova, na zahtjev poslanika SBB-a i SDP-a, Vlada obavezana da pripremi svoj zakon kojim će povećati minimalac, koji bi išao u paketu sa smanjenjem doprinosa. U suprotnom, sami će ga donijeti.

 Ima podršku

– Pokazalo se da povećanje minimalca ima podršku i bez SDA. Ali, s obzirom na konstantan odliv stanovnika, poslodavci su svjesni da i bez zakona moraju povećati plate ako žele zadržati radnike – precizna je Azra Hadžić-Bećirspahić, šefica Kluba poslanika SBB-a.

U Parlamentu napominju da poslodavci nemaju ništa protiv da zakonom bude definisana minimalna plata na iznos od 600 KM, tako da je sada sve samo do Vlade.

 Četiri prioriteta Sindikata 

– Na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta FBiH, koja se očekuje u roku od 60 dana, insistiraćemo na utvrđivanju najniže cijene rada te zakonima o uvezivanju staža, o zaštiti na radu i o štrajku – kazao je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, i dodao:

– Ako poslodavci imaju 24 prioriteta, o kojima je raspravljano na tematskoj sjednici Predstavničkog doma, mi imamo samo četiri.

ASHA prodaja vozila