Početna Biznis Povećana industrijska proizvodnja u RS za 15,4 posto

Povećana industrijska proizvodnja u RS za 15,4 posto

Industrijska proizvodnja u RS za pet mjeseci ove godine porasla je za 15,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period, a najviši rast zabilježen je kod proizvodnje robe široke potrošnje, električne opreme i namještaja.

Prema podacima Privredne komore Republike Srpske, proizvodnje robe široke potrošnje u prvih pet mjeseci ove godine porasla je za 51,6 posto u odnosu na isti period prošle godine, a kapitalnih proizvoda za 43, 3 posto.

Ukupna prerađivačka industrija zabilježila je rast od 16,3 posto za pet mjeseci ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok je do rasta proizvodnje došlo u 17, a do pada u šest oblasti prerađivačke industrije, naveli su iz Privredne komore.

U okviru prerađivačke industrije, najviše je porasla proizvodnja električne opreme za 51 posto i namještaja za 47 posto, kao i proizvodnja baznih metala koja je veća za 45,9 posto, koksa i naftnih proizvoda za 45,4 posto, a motornih vozila, prikolica i poluprikolica za 43,4 posto.

Značajan je i rast proizvodnje gotovih metalnih proizvoda, osim mašina i opreme za 33,1 posto, tekstila za 30,5 posto, računara, elektronskih i optičkih proizvoda za 21,7 posto.

Veća je i proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom za 23,1 posto.

Smanjenje proizvodnje zabilježeno je kod farmaceutskih proizvoda i preparata od 20,9 posto, kao i kod proizvodnje odjeće od 14,6 posto u prvih pet mjeseci ove u odnosu na isti period prošle godine.

U području vađenja rude i kamena takođe je došlo do pada proizvodnje za 6,8 posto.

Manji je i broj zaposlenih u industriji za 2,7 posto od januara do maja ove godine, u odnosu na isti prošlogodišnji period, podaci su Privredne komore.

Područje vađenje ruda i kamena bilježi smanjenje broja zaposlenih za 0,6 posto, prerađivačka industrija smanjenje za 1,5 posto, a u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom zaposlenost je manja za 11,3 posto.

ASHA prodaja vozila