Početna Prijedorski region POVEĆANA BOLOVANJA RADNIKA, JOŠ JEDAN IZAZOV ZA PRIVREDNIKE

POVEĆANA BOLOVANJA RADNIKA, JOŠ JEDAN IZAZOV ZA PRIVREDNIKE

Značajan broj bolovanja i izolacija zbog korone, na muke su stavili poslodavce. Teško je organizovati proces rada s manjim brojem radnika. Ne trpe samo veliki privrednici, već i zanatsko-preduzetnički sektor u kojem je, dijelom zbog virusa, a nakon prazničnog perioda, znatno smanjen obim posla. Ovaj sektor, samo u Prijedoru, zapošljava oko 3.500 radnika u 1.250 registrovanih radnji, među kojima je najviše ugostiteljskih. Sreća je, kaže Goran Dakić, član UO Zanatsko-preduzetničke komore Prijedor, što nakon prazničnih gužvi, sada imaju manje posla, pa se lakše snalaze u slučajevima da neko ode u izolaciju ili na bolovanje zbog korone. Najteže je s kuharima, jer je zamjenu gotovo nemoguće naći. Još uvijek se drže, mada ima priča da su neki manji kafići zbog korone nakratko zatvorili lokale.

U „Patriji“, koja zapošljava oko 200 radnika, svi lokali rade. I ovdje se, kada su bolovanja i izolacija u pitanju, snalaze da ne bi trpio proces rada. „Ukoliko neko ode u izolaciju, vlasnici lokala imaju dovoljan broj radnika da to mogu premostiti, tako da nije bilo nikakvih zatvaranja“, kaže Siniša Trivić, upravnik TC „Patrija“.

I dok se sitniji preduzetnici kako-tako snalaze, veći privrednici već sad računaju na manje prihode i gubitke zbog bolovanja i izolacije. Nije u pitanju samo proces organizacije rada, već i smanjen obim proizvodnje. Prema saznanjima Unije poslodavaca Republike Srpske, jedan broj je  zatvorio objekte.

“Da smo bili ozbiljniji, pridržavali se epidemioloških mjera i izbjegavali slavlja po kojima su se šetali i oni sa sumnjivim simptomima, toga ne bi bilo”, smatra Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske. Očekuje, ipak, da bi se situacija s aktuelnim sojem korone mogla smiriti za petnaestak dana, mada posljedice po privrednike ostaju. Iz Unije ističu da do sada nije bilo zloupotrebe bolovanja i izolacije zbog korone, kao i da radnici u firmama poštuju propisane epidemiološke mjere.