Početna Crna hronika Potukli se inspektori SIPA i Granične policije BiH

Potukli se inspektori SIPA i Granične policije BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija iz Istočnog Sarajeva intervenisala je prošlog vikenda u jednom ugostiteljskom objektu u naselju Lukavica u Istočnom Sarajevu, nakon verbalnog, a potom i fizičkog sukoba čiji glavni akteri su bili dvojica inspektora SIPA sa jedne, te inspektor Granične policije BiH sa druge strane.

Kako piše Faktor sve se odigralo u petak oko 20 sati u klubu “Apartman” u Hilandarskoj ulici u Lukavici, a deblji kraj u okršaju izvukao je inspektor SIPA iz Tuzle B. H. kojeg je inspektor Granične policije I. P. sa Sokoca, nakon svađe, udario šakom i razbio mu arkadu.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se neposredno nakon ovog događaja spominjalo da je do sukoba navodno došlo zbog nacionalne netrpeljivosti, iz dobro obaviještenog izvora saznaje se da je povod za raspravu koja je prerasla u tuču bio sasvim drugačiji.

– Ovaj inspektor sa Sokoca u kafić je došao sa suprugom, koja je trudna, a sa njima je bila i njena majka. Ova dvojica iz SIPA su tu već sjedili i bili su popili. Nešto su neprimjereno dobacili i on ih je upozorio da mu je to supruga i da paze šta govore. Oni su, međutim, nastavili i tu su se “pokoškali”. Odjednom se zakuvalo i ovaj iz Tuzle je završio s razbijenom arkadom – ispričao je ovaj izvor.

Iz Policijske uprave Istočno Sarajevo potvrđeno je da su službenici PU Istočno Novo Sarajevo u petak naveče intervenisali u ugostiteljskom objektu u Hilandarskoj ulici nakon što im je prijavljeno narušavanje javnog reda i mira u kojem su učestvovale tri osobe.

– Na lice mjesta upućeni su policijski službenici koji su potvrdili navode prijave. Na osnovu prikupljenog operativnog materijala konstatovano je da su lica B. H. i V. A. verbalno vrijeđali osobe koje su se nalazile u društvu osobe inicijala I. P. Osoba I. P. ih je upozorila da to ne čine, a zatim nasrnula na osobu B. H. zadavši mu povredu u predjelu glave. Takođe, prema raspoloživim operativnim saznanjima nacionalna netrpeljivost nije bila uzrok ovog događaja. O svemu je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo uz čiji nadzor policijski službenici preduzimaju sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti navedenog događaja i dokumentovanja predmeta – naveli su iz PU Istočno Sarajevo.

Unutrašnja istraga

Nezvanično, u vrijeme sukoba nijedan od policijskih službenika, koji se inače međusobno poznaju, nije bio na dužnosti.

Ipak, o događaju su obaviještena odjeljenja za unutrašnju kontrolu obje policijske agencije.

– Kancelarija za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Granične policije BiH, provodi aktivnosti iz svoje nadležnosti, u postupku preliminarnog ispitivanja navoda vezanih za informaciju o događaju koji se dogodio 21. juna 2019. godine u ugostiteljskom objektu u Istočnom Novom Sarajevu, a u kojem je učestvovao pripadnik GPBiH, u vrijeme kada nije bio na dužnosti – navodi se u odgovoru Granične policije BiH.

Luka Miladinović, portparol Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) takođe je rekao da Odjeljenje za unutrašnju kontrolu ove policijske agencije provodi svoju istragu vezano za ovaj događaj.

cera - Potukli se inspektori SIPA i Granične policije BiH