Zima se bliži i dok građani strahuju od iznosa računa koje će imati narednih mjeseci, iz dana u dan za mnoge je sve manji spisak osnovnih namirnica koje mogu da priušte.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec septembar 2022. godine iznosi 2.852,37 KM. Pokrivenost korpe prosječnom platom je oko 40%. Pokrivenost minimalnom platom je oko 18%. Građani u kesama u najvećem broju nose samo osnovno.

Vitamini, odnosno voće i povrće, mnogima postaju luksuz. Prosječna plata odavno ne pokriva ni polovinu troškova jedne četvoročlane porodice.

“Riječ je o onim minimalnim troškovima života na mjesečnoj osnovi. Kada je riječ o minimalnoj plati taj odnos je još negativniji. Najveći broj radnika prima platu od oko 800 KM, a potrošačka korpa je blizu 3.000 KM mjesečno. to jasno govori o situaciju u kojoj je najveći broj građana”, kazala je Lejla Čaušević Sućeska iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Ukoliko imate prosječna primanja u ovoj zemlji, morate se odreći preko 60% svega onoga što se ubraja u osnovno. Oni sa minimalnom penzijom koja u RS iznosi oko 240 KM, mogu priuštiti i manje nego što na kasu mogu ponijeti, ne moraju u prodavnici ni uzimati korpu. Od sistema koji ih je stavio u kategoriju siromaštva – oni su dobili korpu.